Galéria

Összes kép

Madarak és fák napja 2017

2017. May 16.

Március 13-án ünnepeltük a "madarak és fák napját" a parkerdőben. A program a Kőhalmy Vadászati Múzeumban kezdődött, ahol a gyerekek kézműves foglalkozás keretében madaras díszeket készítettek különböző anyagokból és megismerkedtek az ünnepnap történetével.
A barkácsolás után a múzeumtól indulva rövid erdei séta következett a "Madarak és fák napja - emlékerdőhöz", ahol a gyerekek 2 új facsemetét ültettek a tavaly létrehozott emlékerdőbe.
(fotó: Németh Péter)

Összes kép

A VERGA Zrt tanulmányútja a Soproni Erdészetnél

2017. May 09.

A VERGA Zrt. 28 fős szakembergárdája érkezett tanulmányútra április 4-én a Soproni-hegységbe. Először a Várisi átalakító tömböt mutattuk be vendégeinknek, majd a Récényi úton, az Ultrai és Fehér úton autóbusszal keresztülszeltük a Soproni-hegységet egészen Asztalfőig, útközben szakmai vezetéssel és néhány megállóval.
A Roth -féle szálaló erdő megtekintése után visszamentünk a Károly-kilátóhoz, ahol vendégeink az Erdőgazdaság parkerdei tevékenységével és a Kőhalmy Vadászati Múzeummal ismerkedhettek meg.

Összes kép

Föld Napja 2017

2017. April 25.

Világszerte április 22-én ünnepeljük a "Föld Napját" és ebből az alkalomból újabb programmal vártuk az Érdeklődőket a parkerdőbe. A múzeumi kézműves foglalkozás keretében a gyerekek elkészíthették a saját "mini" erdőjüket lucfenyő csemetéből, amelyet az általuk feldíszített kis cserépen haza is vihettek. A többi kis lucfenyőt a gyerekek elültették az erdőben. Ezt követően a program egy erdészek által vezetett közös sétával folytatódott, amely során a "tavaszi parkerdő" növényvilágának érdekességeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.
(Fotó: Németh Péter)

Összes kép

Lignova Készház Centrum átadása

2017. April 12.

Április 11-én avatták fel a "Lignova Készház Centrumot" a Bánfalvi úton. A közönségszolgálati centrumba a könnyűszerkezetes lakóházak iránt érdeklődő ügyfeleket várják, akik itt megismerhetik a technológiát és az építési- és berendezési lehetőségeket.
Az ünnepélyes átadón először Dr. Jámbor László vezérigazgató köszöntötte a vendégeket, majd Fodor Tamás polgármester és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő köszöntője következett. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárának avatóbeszéde után átadták a a bemutatócentrumot, amit a résztvevők meg is tekintettek.
Április 12-től szeretettel várnak minden a Lignova Készház iránt érdeklődőt a Sopron Bánfalvi út 14. szám alatt.
(Fotó: Németh Péter)

Összes kép

Húsvéti készülődés a parkerdőben

2017. April 10.

Április 8-án húsvéti programokkal vártuk a gyerekeket a parkerdőbe.
A készülődés jegyében a résztvevők először kézműves foglalkozás keretében húsvéti díszeket barkácsoltak, majd az állatsimogatóban húsvéti állatokkal ismerkedhettek.
Ezalatt erdész kollégáink a húsvéti nyúlnak "segítettek" az erdőben a húsvéti tojások és az édesség elrejtésében, melyet a résztvevő gyerekek a "tojáskereső" kaland során összegyűjtöttek.
(fotó: Németh Péter)

Összes kép

Erdők Nemzetközi Napja 2017

2017. March 28.

Március 25-én az "Erdők Napja" emléknap alkalmából az erdővel kapcsolatos programra vártuk a kirándulókat, melynek célja a soproni parkerdőben folyó természetközeli erdőgazdálkodás bemutatása volt. A résztvevők erdészek segítségével ismerhették meg - elméletben és gyakorlatban is - a fakitermelés szakaszait és műveleteit a fák kiválasztásától a döntésen és az osztályozáson át a faanyag rakatokba rendezéséig.
A fakitermelési munkák és a "vágástakarítás" végeztével a gyerekek - jó erdész módjára - facsemete ültetésével gondoskodtak a jövő erdészeinek munkájáról.
(Fotók: Németh Péter)

Összes kép

Ovisok az Erdők Napján

2017. March 27.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából március 21-én óvódások látogattak a parkerdőbe, ahol a gyerekek megismerkedhettek az erdőgazdálkodással és erdőben végzett munkálatokkal. A találkozópontról 4 óvodából mintegy 150 kis kiránduló sétált fel az erdőbe, ahol erdész kollégáinktól megtudhatták, hogy milyen fákat miért és hogyan kell kitermelni, hogyan zajlik a fadöntés illetve a faanyagot milyen gépekkel mozgatják, sőt végül hogy azt is, hogy mi készül a kivágott fákból.
Nagy érdeklődés mellett meséltek az erdészek a fakitermelést követő további munkálatokról és az "új erdők" ültetésének technikájáról is.
(Fotó: Németh Péter

Összes kép

"Határfa" emléktáblaavató ünnepség

2017. March 23.

Március 18-án került sor a "Határfa" emléktáblájának avatóünnepségére a parkerdőben, a volt mucki őrs közelében. Az ünnepségen az avatóbeszédek mellett megismerhették a résztvevők a "határfa" történetét, felidézték a hozzá kapcsolódó gondolatokat, emlékeket.
Az ünnepség végén egy fiatal bükkfát ültettek a régi "határfa" mellé, amely elődje emléklét őrizve várja a kialakított pihenőhelyre a kirándulókat.
A fotókat Németh Péter készítette.

Összes kép

Négylábú kedvenceink az erdő szolgálatában

2017. March 07.

Március 4-én vadászkutyás bemutatóra várta a TAEG Zrt. az érdeklődőket a parkerdőbe. A program kezdetén vetített előadáson keresztül ismerhették meg a résztvevők a vadászkutyák fajtáit, jellemzőiket és "munkájukat".
A vetítés után a múzeum mellett - a sok résztvevő gyerek nagy örömére - élőben is bemutatkoztak a vadászkutyák: vérebek, vizslák, tacskók, retrieverek és terrierek. A kutyák tudásukat és munkájukat különböző feladatokon keresztül mutatták be: vad felkutatás, apportírozás, utánkeresés.
A bemutató után kézműves foglalkozás keretében rajzolásra-színezésre valamint barkácsolásra várták a gyerekeket a szevezők a múzeumban.
(Fotók: Németh Péter)

Összes kép

Nyomkereső túra a parkerdőben

2017. February 20.

Február 18-án nyomkereső túrára vártuk az érdeklődőket a parkerdőbe. A program során először a Kőhalmy Vadászati Múzeumban bemutató előadás keretében ismerkedhettek meg a résztvevők a parkerdő vadfajaival, majd ezután a megismert állatok nyomaiból készítettek gipszlenyomatot.
A csapat a kreatív foglalkozás után a hivatásos vadászok kíséretében a parkerdőbe indult, hogy segítségükkel az erdő és vadetetőhelyek vendégeinek nyomaira bukkanjanak.
A túrán résztvevő gyerekek és szüleik itt kipróbálhatták a múzeumi előadáson szerzett ismereteiket és bepillantást nyerhettek a vadászok munkájába.
(Fotó: Németh Péter)

Összes kép

Téli madárvédelem II.

2017. February 06.

Február 4-én a TAEG Zrt. és együttműködő partnerei, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és az OEE Helyi Csoportja várta az érdeklődőket a téli madárvédelem, a természetszeretet és környezettudatosság jegyében szervezett programjára a Kőhalmy Vadászati Múzeumba.
A program során az érdeklődők vetített előadást láthattak az áttelelő madarakról és a téli madárvédelemről majd kreatív kézműves foglalkozás keretében természetes anyagokból készült madárkát és madáretetőt készíthettek a múzeum foglalkoztató termében.

Összes kép

Madarak karácsonyfája

2016. December 16.

Hagyományteremtő céllal került megrendezésre a TAEG Zrt-nél a "madarak karácsonyfája" ünnepség a parkerdőben. A szervezők örömére a résztvevő mintegy 100 óvodás saját készítésű "madárkaláccsal" és madáreleség-golyóval díszítette fel az Ojtozi fasor fáit, hogy segítsék a madarakat tél időszak átvészelésében. A rendezvény célja gyerekek és a társadalom figyelmének felhívása a madarak védelmére és a környezettudatosságra.

1|2|3|4|5|6|7