Galéria

Összes kép

Szálaló erdei tanösvény átadása

2017. September 29.

Újabb tanösvénnyel bővült a parkerdő, ugyanis szeptember 26-án ünnepélyes keretek között átadásra került a "Roth Gyula Emlékerdő Szakmai tanösvény". A tanösvény a "szálalásos" erdőművelés élő példája és az egyes állomásokon kihelyezett tábláiról szerezhetnek ismereteket - kísérletekről, eredményekről és tapasztalatokról a parkerdő látogatói.
Az ünnepségen Kiss József a TAEG Zrt. vezérigazgató-helyettese, Ugron Ákos Gábor, az FM állami földekért felelős államtitkára és Dr. Frank Norbert egyetemi docens mondott ünnepi avatóbeszédet majd a névadó Roth Gyula unokája, Roth Matthaea megnyitotta a tanösvényt a kirándulók előtt.
Az ünnepség után a résztvevők egyetemi szakmai vezetéssel végigjárták a tanösvényt.
(Fotó: Németh Péter)

Összes kép

Szarvasbőgés túra 2017

2017. September 20.

Szeptember 16-án "Szarvasbőgés túrával" várta az Érdeklődőket a TAEG Zrt, melynek népszerűségét mutatja, hogy idén több mint 150 fő érkezett a szombat esti programra.
A túra elején rövid szakmai ismertetőt hallhattak a résztvevők, majd elindultak az erdő sűrűjébe, hogy útközben meghallgassák az őszi erdő jellegzetes hangját: a szarvasbőgést.
Az izgalmas túra végén bemutató terítéket is megtekinthettek a kirándulók.

Összes kép

Kilátó Napja 2017

2017. September 20.

Szeptember 16-án, a "Kulturális Örökségek Napjai" programsorozat keretében került megrendezésre a "Kilátó Napja" a Károly-Magaslaton. Az ünnepségen megemlékező beszédet mondott Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke és Bánáti László, a TAEG Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója. Köszönőbeszédet Dr. Farkas Ciprián, Sopron MJV önkormányzati képviselőjétől hallhattak a részvevők majd Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművészének "Növényeink körében" c. előadása zárta a megemlékezést.
A résztvevők ezután Taschner Kurt és Taschner Tamás borbemutatóval egybekötött borkóstolóján ismerkedhettek meg a Taschner pincészet boraival.

Összes kép

Kelta Ünnep 2017

2017. July 13.

Július 8-án újra a parkerdőbe érkezett a "Kelta Ünnep". A rendezvényt idén is nagy érdeklődés övezte, sokan vettek részt a kelta hagyományokat felelevenítő programokon. A kelta táncbemutató és a kelta-zenés koncertek után a résztvevők a kelta harci játékokat tekintették meg, a bátrabbak részt is vettek a "csatákban".
A kézműves foglalkozás és íjászkodás mellett kisállat-simogató is üzemelt az ünnepségen a gyerekek nagy örömére.
A régészeti séta során a Várhelyen egykor élő kelták történtét és a fennmaradt emlékeket ismerték meg a résztvevők.
(Fotók: Németh Péter)

Összes kép

"Múzeumok Éjszakája" a parkerdőben

2017. June 27.

A "Múzeumok Éjszakáján" a Kőhalmy Vadászati Múzeum is programokkal várta az érdeklődőket parkerdőbe.
Az eseményt az éjszakai parkerdő élővilágát bemutató előadás nyitotta, melyből megismerhettük az éjszakai erdő történéseit és az ilyenkor aktív állatok életmódját.
Az előadás után éjszakai traktoros és gyalogos túra következett az erdőben, ahol az előadáson hallott ismeretek elevenedtek meg a zseblámpák fényében.
A program végén a résztvevők a Károly-kilátóból csodálhatták meg Sopron és a környék éjszakai panorámáját.
(Fotók: Németh Péter)

Összes kép

Az Erdei Tornapálya átadóünnepsége

2017. June 23.

Június 7-én került átadásra a megújult Erdei Tornapálya.
Az átadóünnepséget a Soproni Lővér Vadászkürtös Egyesület előadása nyitotta meg, majd Dr. Jámbor László, TAEG vezérigazgató és Barcza Attila, Sopron MJV önkormányzati képviselő köszöntője után Gulyás Andrea, az FM közigazgatási államtitkára mondott avatóbeszédet.
Az ünnepélyes szalagátvágás után a gyerekek akadályverseny keretében próbálhatták ki a megújult tornapálya objektumait.
(Fotó: Kisalföld)

Összes kép

Erdei Játszótér átadóünnepsége

2017. June 01.

Május 26-án tartottuk a Károly-magaslaton létrehozott "Erdei Játszótér" átadó ünnepségét.
A rendezvényen Bánáti László parkerdei és kommunikációs igazgató köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Simon István alpolgármester és Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnökének beszéde után a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda ovisai adták elő műsorukat, amellyel az ünnepségre készültek.
Miután az avatást jelképező szalagot az óvodások átvágták, nagy örömmel vették birtokba a játszóteret, ahol kipróbálták a mezítlábas tanösvényt, a mászókákat, kötélpályát és a többi új létesítményt.
(fotó: Németh Péter)

Összes kép

Madarak és fák napja 2017

2017. May 16.

Március 13-án ünnepeltük a "madarak és fák napját" a parkerdőben. A program a Kőhalmy Vadászati Múzeumban kezdődött, ahol a gyerekek kézműves foglalkozás keretében madaras díszeket készítettek különböző anyagokból és megismerkedtek az ünnepnap történetével.
A barkácsolás után a múzeumtól indulva rövid erdei séta következett a "Madarak és fák napja - emlékerdőhöz", ahol a gyerekek 2 új facsemetét ültettek a tavaly létrehozott emlékerdőbe.
(fotó: Németh Péter)

Összes kép

A VERGA Zrt tanulmányútja a Soproni Erdészetnél

2017. May 09.

A VERGA Zrt. 28 fős szakembergárdája érkezett tanulmányútra április 4-én a Soproni-hegységbe. Először a Várisi átalakító tömböt mutattuk be vendégeinknek, majd a Récényi úton, az Ultrai és Fehér úton autóbusszal keresztülszeltük a Soproni-hegységet egészen Asztalfőig, útközben szakmai vezetéssel és néhány megállóval.
A Roth -féle szálaló erdő megtekintése után visszamentünk a Károly-kilátóhoz, ahol vendégeink az Erdőgazdaság parkerdei tevékenységével és a Kőhalmy Vadászati Múzeummal ismerkedhettek meg.

Összes kép

Föld Napja 2017

2017. April 25.

Világszerte április 22-én ünnepeljük a "Föld Napját" és ebből az alkalomból újabb programmal vártuk az Érdeklődőket a parkerdőbe. A múzeumi kézműves foglalkozás keretében a gyerekek elkészíthették a saját "mini" erdőjüket lucfenyő csemetéből, amelyet az általuk feldíszített kis cserépen haza is vihettek. A többi kis lucfenyőt a gyerekek elültették az erdőben. Ezt követően a program egy erdészek által vezetett közös sétával folytatódott, amely során a "tavaszi parkerdő" növényvilágának érdekességeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.
(Fotó: Németh Péter)

Összes kép

Lignova Készház Centrum átadása

2017. April 12.

Április 11-én avatták fel a "Lignova Készház Centrumot" a Bánfalvi úton. A közönségszolgálati centrumba a könnyűszerkezetes lakóházak iránt érdeklődő ügyfeleket várják, akik itt megismerhetik a technológiát és az építési- és berendezési lehetőségeket.
Az ünnepélyes átadón először Dr. Jámbor László vezérigazgató köszöntötte a vendégeket, majd Fodor Tamás polgármester és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő köszöntője következett. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárának avatóbeszéde után átadták a a bemutatócentrumot, amit a résztvevők meg is tekintettek.
Április 12-től szeretettel várnak minden a Lignova Készház iránt érdeklődőt a Sopron Bánfalvi út 14. szám alatt.
(Fotó: Németh Péter)

Összes kép

Húsvéti készülődés a parkerdőben

2017. April 10.

Április 8-án húsvéti programokkal vártuk a gyerekeket a parkerdőbe.
A készülődés jegyében a résztvevők először kézműves foglalkozás keretében húsvéti díszeket barkácsoltak, majd az állatsimogatóban húsvéti állatokkal ismerkedhettek.
Ezalatt erdész kollégáink a húsvéti nyúlnak "segítettek" az erdőben a húsvéti tojások és az édesség elrejtésében, melyet a résztvevő gyerekek a "tojáskereső" kaland során összegyűjtöttek.
(fotó: Németh Péter)

1|2|3|4|5|6|7|8|9