Galéria

Összes kép

Az Erdei Tornapálya átadóünnepsége

2017. June 23.

Június 7-én került átadásra a megújult Erdei Tornapálya.
Az átadóünnepséget a Soproni Lővér Vadászkürtös Egyesület előadása nyitotta meg, majd Dr. Jámbor László, TAEG vezérigazgató és Barcza Attila, Sopron MJV önkormányzati képviselő köszöntője után Gulyás Andrea, az FM közigazgatási államtitkára mondott avatóbeszédet.
Az ünnepélyes szalagátvágás után a gyerekek akadályverseny keretében próbálhatták ki a megújult tornapálya objektumait.
(Fotó: Kisalföld)

Összes kép

Erdei Játszótér átadóünnepsége

2017. June 01.

Május 26-án tartottuk a Károly-magaslaton létrehozott "Erdei Játszótér" átadó ünnepségét.
A rendezvényen Bánáti László parkerdei és kommunikációs igazgató köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Simon István alpolgármester és Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnökének beszéde után a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda ovisai adták elő műsorukat, amellyel az ünnepségre készültek.
Miután az avatást jelképező szalagot az óvodások átvágták, nagy örömmel vették birtokba a játszóteret, ahol kipróbálták a mezítlábas tanösvényt, a mászókákat, kötélpályát és a többi új létesítményt.
(fotó: Németh Péter)

Összes kép

Madarak és fák napja 2017

2017. May 16.

Március 13-án ünnepeltük a "madarak és fák napját" a parkerdőben. A program a Kőhalmy Vadászati Múzeumban kezdődött, ahol a gyerekek kézműves foglalkozás keretében madaras díszeket készítettek különböző anyagokból és megismerkedtek az ünnepnap történetével.
A barkácsolás után a múzeumtól indulva rövid erdei séta következett a "Madarak és fák napja - emlékerdőhöz", ahol a gyerekek 2 új facsemetét ültettek a tavaly létrehozott emlékerdőbe.
(fotó: Németh Péter)

Összes kép

A VERGA Zrt tanulmányútja a Soproni Erdészetnél

2017. May 09.

A VERGA Zrt. 28 fős szakembergárdája érkezett tanulmányútra április 4-én a Soproni-hegységbe. Először a Várisi átalakító tömböt mutattuk be vendégeinknek, majd a Récényi úton, az Ultrai és Fehér úton autóbusszal keresztülszeltük a Soproni-hegységet egészen Asztalfőig, útközben szakmai vezetéssel és néhány megállóval.
A Roth -féle szálaló erdő megtekintése után visszamentünk a Károly-kilátóhoz, ahol vendégeink az Erdőgazdaság parkerdei tevékenységével és a Kőhalmy Vadászati Múzeummal ismerkedhettek meg.

Összes kép

Föld Napja 2017

2017. April 25.

Világszerte április 22-én ünnepeljük a "Föld Napját" és ebből az alkalomból újabb programmal vártuk az Érdeklődőket a parkerdőbe. A múzeumi kézműves foglalkozás keretében a gyerekek elkészíthették a saját "mini" erdőjüket lucfenyő csemetéből, amelyet az általuk feldíszített kis cserépen haza is vihettek. A többi kis lucfenyőt a gyerekek elültették az erdőben. Ezt követően a program egy erdészek által vezetett közös sétával folytatódott, amely során a "tavaszi parkerdő" növényvilágának érdekességeivel ismerkedhettek meg a résztvevők.
(Fotó: Németh Péter)

Összes kép

Lignova Készház Centrum átadása

2017. April 12.

Április 11-én avatták fel a "Lignova Készház Centrumot" a Bánfalvi úton. A közönségszolgálati centrumba a könnyűszerkezetes lakóházak iránt érdeklődő ügyfeleket várják, akik itt megismerhetik a technológiát és az építési- és berendezési lehetőségeket.
Az ünnepélyes átadón először Dr. Jámbor László vezérigazgató köszöntötte a vendégeket, majd Fodor Tamás polgármester és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő köszöntője következett. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárának avatóbeszéde után átadták a a bemutatócentrumot, amit a résztvevők meg is tekintettek.
Április 12-től szeretettel várnak minden a Lignova Készház iránt érdeklődőt a Sopron Bánfalvi út 14. szám alatt.
(Fotó: Németh Péter)

Összes kép

Húsvéti készülődés a parkerdőben

2017. April 10.

Április 8-án húsvéti programokkal vártuk a gyerekeket a parkerdőbe.
A készülődés jegyében a résztvevők először kézműves foglalkozás keretében húsvéti díszeket barkácsoltak, majd az állatsimogatóban húsvéti állatokkal ismerkedhettek.
Ezalatt erdész kollégáink a húsvéti nyúlnak "segítettek" az erdőben a húsvéti tojások és az édesség elrejtésében, melyet a résztvevő gyerekek a "tojáskereső" kaland során összegyűjtöttek.
(fotó: Németh Péter)

Összes kép

Erdők Nemzetközi Napja 2017

2017. March 28.

Március 25-én az "Erdők Napja" emléknap alkalmából az erdővel kapcsolatos programra vártuk a kirándulókat, melynek célja a soproni parkerdőben folyó természetközeli erdőgazdálkodás bemutatása volt. A résztvevők erdészek segítségével ismerhették meg - elméletben és gyakorlatban is - a fakitermelés szakaszait és műveleteit a fák kiválasztásától a döntésen és az osztályozáson át a faanyag rakatokba rendezéséig.
A fakitermelési munkák és a "vágástakarítás" végeztével a gyerekek - jó erdész módjára - facsemete ültetésével gondoskodtak a jövő erdészeinek munkájáról.
(Fotók: Németh Péter)

Összes kép

Ovisok az Erdők Napján

2017. March 27.

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából március 21-én óvódások látogattak a parkerdőbe, ahol a gyerekek megismerkedhettek az erdőgazdálkodással és erdőben végzett munkálatokkal. A találkozópontról 4 óvodából mintegy 150 kis kiránduló sétált fel az erdőbe, ahol erdész kollégáinktól megtudhatták, hogy milyen fákat miért és hogyan kell kitermelni, hogyan zajlik a fadöntés illetve a faanyagot milyen gépekkel mozgatják, sőt végül hogy azt is, hogy mi készül a kivágott fákból.
Nagy érdeklődés mellett meséltek az erdészek a fakitermelést követő további munkálatokról és az "új erdők" ültetésének technikájáról is.
(Fotó: Németh Péter

Összes kép

"Határfa" emléktáblaavató ünnepség

2017. March 23.

Március 18-án került sor a "Határfa" emléktáblájának avatóünnepségére a parkerdőben, a volt mucki őrs közelében. Az ünnepségen az avatóbeszédek mellett megismerhették a résztvevők a "határfa" történetét, felidézték a hozzá kapcsolódó gondolatokat, emlékeket.
Az ünnepség végén egy fiatal bükkfát ültettek a régi "határfa" mellé, amely elődje emléklét őrizve várja a kialakított pihenőhelyre a kirándulókat.
A fotókat Németh Péter készítette.

Összes kép

Négylábú kedvenceink az erdő szolgálatában

2017. March 07.

Március 4-én vadászkutyás bemutatóra várta a TAEG Zrt. az érdeklődőket a parkerdőbe. A program kezdetén vetített előadáson keresztül ismerhették meg a résztvevők a vadászkutyák fajtáit, jellemzőiket és "munkájukat".
A vetítés után a múzeum mellett - a sok résztvevő gyerek nagy örömére - élőben is bemutatkoztak a vadászkutyák: vérebek, vizslák, tacskók, retrieverek és terrierek. A kutyák tudásukat és munkájukat különböző feladatokon keresztül mutatták be: vad felkutatás, apportírozás, utánkeresés.
A bemutató után kézműves foglalkozás keretében rajzolásra-színezésre valamint barkácsolásra várták a gyerekeket a szevezők a múzeumban.
(Fotók: Németh Péter)

Összes kép

Nyomkereső túra a parkerdőben

2017. February 20.

Február 18-án nyomkereső túrára vártuk az érdeklődőket a parkerdőbe. A program során először a Kőhalmy Vadászati Múzeumban bemutató előadás keretében ismerkedhettek meg a résztvevők a parkerdő vadfajaival, majd ezután a megismert állatok nyomaiból készítettek gipszlenyomatot.
A csapat a kreatív foglalkozás után a hivatásos vadászok kíséretében a parkerdőbe indult, hogy segítségükkel az erdő és vadetetőhelyek vendégeinek nyomaira bukkanjanak.
A túrán résztvevő gyerekek és szüleik itt kipróbálhatták a múzeumi előadáson szerzett ismereteiket és bepillantást nyerhettek a vadászok munkájába.
(Fotó: Németh Péter)

1|2|3|4|5|6|7|8|9