Galéria

Összes kép

Kilátó Napja 2016

2016. September 19.

Szeptember 17-én került megrendezésre a "Kilátó Napja" a parkerdőben, melyen egyúttal a Károly-kilátó 80 éves jubileumát is ünnepeltük. A résztvevőket Dr. Fodor Tamás polgármester, Dr. Jámbor László vezérigazgató és Dr. Józan Tibor a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke köszöntötte. Firtl Mátyás országgyűlési képviselő ünnepi beszédét Iváncsics Zoltán soproni borász bemutatkozása és borkóstolója követte. Az ünnepség után a résztvevők megtekintették a Károly-kilátóban található soproni kötődésű természetkutatókról szóló kiállításokat.
A fotókat Németh Péter készítette.

Összes kép

A vadgazdálkodási és vadászati tanösvény átadása

2016. September 05.

Szeptember 2-án került sor az új vadgazdálkodási és vadászati tanösvény ünnepélyes átadására. Az ünnepségen a Soproni Lővér Vadászkürtösök előadása után Dr. Jámbor László, a TAEG vezérigazgatója és Dr. Faragó Sándor, a NYME rektora köszöntötte az iskolásokat és a résztvevőket, majd Szabó Ferenc az FM Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője avató beszédet mondott. A megnyitó után a résztvevők végigsétáltak az új tanösvényen, melyen Dr. Sándor Gyula docens úr és Bánáti László a parkerdő igazgatója mutatta be az állomásokat az iskolásoknak, akik az egyes állomások létesítményeit rögtön ki is próbálták.
A tanösvény végén piknikkel várták a szervezők a résztvevőket.
A fotókat Németh Péter készítette.

Összes kép

Ciklámen túra 2016

2016. August 08.

Július 30-án indult "Cikláment-túránk" a parkerdőben, amelyen az ismert Ciklámen-tanösvényt jártuk végig a kirándulókkal. A túra során Bánáti László a fontos állomásokon a tanösvény történetéről és a kiemelten fontos természeti értékekről tartott előadást a túrázóknak, akik útközben a szép számban virágzó cikláment is megcsodálhatták.
A fotókat Németh Péter készítette.

Összes kép

Kelta Ünnep 2016

2016. July 04.

Június 25-én került megrendezésre a parkerdőben, a Várhelyen a Kelta Ünnep. A rendezvényre idén is sok látogató érkezett, akiket színes programokkal vártak a rendezők: idén is volt kelta koncert és táncház, harci bemutató, régészeti- és gyógynövénytúra valamint a nagy sikert aratott "kelta olimpia".
A programok között az íjászatot és a harci játékokat próbálhatták ki az ifjú kelta bajnokok, valamit kézműves foglalkozás, arcfestés és állatsimogató is várta az érdeklődőket.

Összes kép

A felújított Brennberg-völgyi autóspihenő átadóünnepsége

2016. June 07.

Június 6-án ünnepélyes keretek között került sor a felújított brennberg-völgyi autóspihenő átadására. Az ünnepséget a Soproni Lővér Vadászkürtösök Egyesületének előadása nyitotta meg, majd ezt követően Dr. Jámbor László és Sopron MJV polgármestere, Dr. Fodor Tamás köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Avatóbeszédet mondott Ugron Ákos Gábor, az FM állami földekért felelős helyettes államtitkára. A Kőszegi úti óvodások külön műsorral készültek az ünnepségre, majd szereplésük után kitörő örömmel birtokba vették a megújult játszóteret.
Az autóspihenő - felújított berendezései mellett - parkolóval, új játszótérrel, foci- és kosárlabdapályával várja a csodálatos természeti környezetben kirándulni és piknikezni vágyó közönséget.

Összes kép

Heineken Önkéntes Nap 2016

2016. May 26.

Immár 6. alkalommal érkezett a soproni Heineken Hungária Zrt. munkatársainak csapata a parkerdőbe, ahol önkéntes munkájukkal felújították a Brennbergi-völgyi autóspihenő esőbeállóját és parkolóját.
Az "önkéntes napon" a 25 fős dolgozói csoport és családtagjaik kitartó munkájukat szabadtéri főzéssel, jó hangulatban zárták a kedvelt kirándulóhelyen.
Segítségüket és munkájukat köszönjük!

Összes kép

Emlékerdőt ültettek a gyerekek

2016. May 13.

Május 10-én a "Madarak és Fák Napja" alkalmából óvodások és iskolások a soproni parkerdőben emlékerdőt ültettek.
A 90 kocsányos tölgy elültetésében a Roth Gyula Szakközépiskola diákjai segítették a rendezvényre érkező több száz óvodás résztvevőt. A TAEG Zrt. a környezettudatosság erősítése és a környezeti nevelés támogatásának jegyében hagyományteremtő céllal hozta létre az emlékerdőt, melyben az elültetett fák GPS-koordináta alapján megtalálhatóak, így fejlődésük - és az emlékerdő fejlődése is - nyomon követhető.

Összes kép

Esterházy erdészek tanulmányútja

2016. May 17.

Május 10-én az Eisenstadt-ból az Esterházy erdőgazdaságtól érkeztek osztrák kollégák szakmai tanulmányútra a TAEG-hez. A vendégek elsőként az erdőgazdaság szervezetét és működését vetített előadáson ismerhették meg, majd egy rövid séta keretében megtekintették a tómalmi csemetekertben folytatott tevékenységünket. A programok ezután a Szárhalmi-erdőben folytatódtak, ahol erdőfelújítási technológiáinkat és - a FHNP munkatársának segítségével - a Szárhalmi-erdő természeti értékeit ismerhették meg vendégeink. Következő állomás a soproni parkerdő volt, ahol a közjóléti tevékenység és a legújabb fejlesztések kerültek bemutatásra. Ebéd után vadgazdálkodásunkról szóló előadás következett, majd ismét terepen az akác- és tölgyerdő-gazdálkodást mutattuk be az erdész kollégák részére. A tanulmányút során mindkét fél sok - szakmai területünkön hasznos - tapasztalattal gazdagodott, ezért együttműködésüket a jövőben is folytatni kívánják.

Összes kép

Föld Napja 2016

2016. April 28.

Április 23-án ünnepeltük a "Föld Napját" a parkerdőben. A túrázok a Soproni Természetjárók vezetésével a Károly-kilátó és a Fáber-rét mentén érkeztek a Szalamandra-tó melletti pihenőbe. A résztvevők a túra útvonalán haladva gyűjtötték a szemetet, hozzájárulva a környezet megóvásához, melynek fontosságára való figyelemfelkeltés volt a célja a "Föld Napján" tartott ünnepségeknek és programoknak. Bánáti László a pihenőhelyen tartott beszédében - az emléknap története mellett - éppen azt hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a természeti értékek és az egészséges környezet megóvása. A résztvevők tettrekészségük és a környezetvédelem jegyében a pihenő mellett közösen elültettek egy kis fát is.
A túra a pihenőben megrendezett jó hangulat piknikkel zárult.

Összes kép

Erdők Napja 2016

2016. March 24.

Március 21-én az erdők nemzetközi napja alkalmából gyalogos túrát szerveztünk a Parkerdőbe, mellyel az erdők és a fák természeti és társadalmi jelentőségére hívtuk fel a figyelmet.
Az első állomás a Dalos-hegy alján folyó fakitermelés helyszíne volt, ahol a gyakorlatban is bemutatásra került a város melletti területeken végzett természet közeli erdőgazdálkodás. A Várisi-sétaúton pikniken láttuk vendégül a résztvevőket, akik emellett az idei parkerdei fejlesztésekről hallhattak. A következő helyszín, ahol előre elkészített vaddisznó és szalonka teríték fogadott bennünket a harkai rét volt. A vadászati és vadgazdálkodási tevékenységeinken kívül az erdei szalonkát is megismertettük az érdeklődőkkel. A program zárásaként közös szalonkalesen vettünk részt.
A jó hangulatú rendezvényt Gergácz Péter, Kuslits István, Vörös Bálint kerületvezetők és Bánáti László parkerdei és kommunikációs igazgató szervezte.

Összes kép

Mikulás túra 2015

2015. December 11.

December 5-én került sor a parkerdőben a hagyományos "Mikulás túra" megrendezésére, melyen idén szép létszámmal vettek részt gyerek és felnőttek is. A kellemes időben a csoport a reggeli gyülekező után a Lővér szállótól indulva az Ojtozi-sétányon át érkezett a Printz-pihenőbe. Útközben a gyerek megismerkedhettek a "téli" erdővel és a parkerdő nevezetességeivel, míg a felnőttek kényelmes sétával haladtak az útvonalon.
Mire a gyerekek túra végére értek, arra megérkezett Kresz-park melletti játszótérre a Mikulás és a Krampusz, akik ajándékcsomaggal jutalmazták a kirándulókat.

Összes kép

Szlovák erdészek tanulmányútja

2015. December 02.

Október 8-9-én a Szlovák Erdészeti Kamara szervezésében szlovák erdészek látogattak Magyarországra, akiket a vendéglátó TAEG Zrt. munkatársai fogadtak, majd Dr. Jámbor László köszöntője után a sarródi Kócsagvárba invitáltak. Itt Reischl Gábor,a FHNP igazgatójának köszöntője és egy előadás keretében megismerhették a nemzeti parkot, melyet ebéd után a park területén és Fertő tavi csónakos túrán meg is tekinthettek. Este a Göbösmajori Ökoturisztikai Központban a közös vacsorán Orbán Tibor,a KAEG Zrt. vezérigazgatója és az OEE képviselői köszöntötték őket. Másnap a NYME-n Dr. Lakatos Ferenc dékán előadásán mutatta be számukra a magyar erdészeti felsőoktatást és megtekintették a Ligneumot is. Ezután a soproni parkerdőben megismerték az erdőgazdaság közjóléti tevékenységét és az ún. „átalakító üzemmódban” kezelt erdőtömböt is. A program a Zenepavilonnál frissítőkkel és a Soproni Vadászkürtösök zenei előadásával ért véget.

1|2|3|4|5|6|7|8|9