Galéria

Összes kép

A 190. hársfa elültetése az Akadémiai Emlékerdőben

2015. November 11.

November 2-án hétfőn 11 órakor kezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe az Akadémiai Emlékerdőben Sopronpusztán, ahol az Akadémia és városunk szakmai és tudományos életének képviselői elültették a sorban 190. hársfát az Akadémia fennállásának 190. évfordulójára emlékezve.
Az ünnepség után 15 órakor a résztvevők megkoszorúzták gróf Széchenyi István síremlékét Nagycenken a mauzóleumban.

Összes kép

Trófeaszemle 2015

2015. October 14.

Október 10-én került megrendezésre a TAEG Zrt. trófeaszemléje, melyen a 2015-ös gímszarvas szezonban elejtett gímszarvasok trófeái kerültek bemutatásra. A kiállított 49 trófea közül a 34 érmes is megtekinthető volt: 2 aranyérmet 16 ezüst- és 16 bronzérmet sikerült elérni a trófeabírálaton. A vadászokat és a vendégeket Dr. Jámbor László, vezérigazgató köszöntötte és egyben gratulált a sikeres vadászoknak. Pintér Csaba, a Megyei Kormányhivatal osztályvezetője köszöntője mellett a megyei eredményekről is beszámolt, míg Kiss József vezérigazgató-helyettes szakmai szempontú értékelőt tartott a gímszarvas szezonról.

Összes kép

XIX. Erdők Hete: Ismerd meg a Soproni Parkerdőt az erdészek szemével

2015. October 07.

A TAEG "XIX. Erdők Hete Programsorozat" kertében túrát szervezett október 3-án a soproni Parkerdőbe, mely az "Ismerd meg a Soproni Parkerdőt az erdészek szemével" címet viselte.
Az túra a Muck közelében lévő erdőállományokhoz vezetett, ahol rövid séta közben megismerhették a látogatók a korábbi természeti károk - a széldöntés és a szúkár - utáni tarvágások területén elvégzett mesterséges erdősítéseket. Csapó József, a sopron erdészet erdészetvezetője a különböző korú erdőállományokat, erdősítési fázisokat és az itt végzett munkákat mutatta be a résztvevőknek.
A nap a Várhelyen jóhangulatú piknikkel zárult.

Összes kép

A "Kilátó Napja" 2015

2015. September 28.

Szeptember 19-én a "Kulturális Örökségek Napjai" rendezvénysorozat keretében ünnepeltük a "Kilátó Napját" a Parkerdőben. A Károly-kilátónál összegyűlt közönség Bánáti László, a TAEG Zrt kommunikációs igazgatójának ünnepi köszöntője után Ács Tamás színművész és soproni középiskolások irodalmi előadását hallgatták meg. Dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnökének és Dr. Simon István, Sopron MJV alpolgármesterének záróbeszéde után Magyar Dezső borász mutatta be a Lővér pincét, majd borkóstoló következett. A látogatók ezután megtekinthették a Károly-kilátóban berendezett kiállításokat, valamint a kilátóból nyíló csodálatos panorámát.
A fotókat Németh Péter készítette.

Összes kép

Kelta Ünnep a soproni Parkerdőben

2015. July 15.

Július 4-én Dr. Jámbor László vezérigazgató és Dr. Simon István alpolgármester nyitotta meg a Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye címmel kitüntetett Kelta Ünnepet a Parkerdőben a Várhely történelmi emlékhelyen. A megnyitót a keltákról kiírt történelmi és alkotói pályázat eredményhirdetése követette, ahol általános iskolai osztályok és családok által készített 25 „kelta harcos” pályaművet jutalmazta az Erdőgazdaság. Ezután életre kelt a kelták egykori földvára: harcosok, druidák és színes programok várták a látogatókat: kelta-ír zene, skótduda koncert, druida szertartás, ír sztepptánc, solymász bemutató, régészeti és gyógynövény séta, kézműves foglalkozások, arcfestés, lovaglás, kelta tusa, íjászat, táncház, kelta mesemondás, állatsimogató.
A szép nyári időben több százan vettek részt a rendezvényen és a programokon, melyek idén is nagy sikert arattak.

Összes kép

VII. Vasfüggöny túra

2015. June 25.

Az idén hetedik alkalommal megrendezett Vasfüggöny túrán, az esős idő ellenére is mintegy ötvenen vettek részt. A túrázók nagyobb része a 19 km-es távot teljesítette melynek útvonala a következő volt: Sopron szálló, - Koronázó domb, - Tercia parkolón át, - Reisch György emlékhely, -Trianoni emlékhely, - Ó Hubertusz kilátó, Nyomsáv át, - Ottó és Ferenc barlang, -Páneurópai piknik, - Mithrász szentély, - Fertőrákosi kőfejtő. Az ellenőrző pontokon ásványvíz és zsíros kenyér, a Piknik Emlékhelyen pedig forró gulyás várta a kissé elázott, de annál jobb hangulatú kirándulókat. A távokat teljesítőknek ezúton is gratulálunk.

Összes kép

Az Erdők a Közjóért szakmai tanulmányútja a TAEG-nél

2015. May 20.

Az OEE Erdők a Közjóért Szakosztály tagságát fogadta a TAEG Zrt Sopronban. Az Igazgatóság tanácstermében részletes tájékoztatást kaptak vendégeink az Erdőgazdaság sokrétű, szerteágazó közjóléti tevékenységéről, a megvalósult és a jövőbeli beruházásairól. Ezután a hallottak egyrészét terepen, élőben is megtekinthették: Sopron város panorámájában gyönyörködhettek a Sörházdombi kilátóból, a Zenepavilonnál a Lővér Vadászkürtösök koncertjét hallgatták meg, végigmentek a kivilágított Ojtozi sétányon, majd megtekintették az Akadémiai Emlékerdőt és a Páneurópai Piknik Emlékhelyet. A tartalmas szakmai napot vacsorával egybekötött jó hangulatú baráti beszélgetéssel, kötetlen szakmai eszmecserével zárta a Szakosztály tagsága. ForestPress fotók – Zétényi Zoltán

Összes kép

Források világnapja 2015

2015. May 20.

Erdőgazdaságunk idén is csatlakozott a magyar „Források világnapja” kezdeményezéshez, melynek keretében május 19-én parkerdei túrára várta az érdeklődőket. A csapat az uszodától indult a Deák kúthoz, ahol Bánáti László tartott rövid megemlékezést a világnapról. A gyalogtúra innen a felújított Ólom-forráshoz vezetett, ahol Dr. Simon István alpolgármester köszöntötte a résztvevőket majd Bánáti László beszélt a forrás történetéről, múltjáról és a jelenlegi szerepéről. A forrás átadását követően az ünnepség piknikezéssel zárult.
A forrás kiépítésével egy újabb forrással bővült a parkerdő.

Összes kép

Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. önkéntes segítsége a Parkerdőben

2015. May 14.

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. munkatársai már 4. alkalommal ajánlották fel önkéntes segítségüket az Erdőgazdaságnak. Idén a Kelta Ünnep helyszínéül szolgáló Várhely környékét szépítettek meg munkájukkal: lefestették a pihenőpadokat, az itt található információs táblákat és a kelta sírok faburkolata is megújult. A társaság apraja-nagyja a munkát jó hangulatban és bográcsban főtt ebéddel zárta.
Az Erdőgazdaság ezúton is köszöni a csapat segítségét a Várhely és környékének megszépítésében!

Összes kép

Föld napja 2015

2015. April 29.

Április 25-én a "Föld napja" alkalmából az Erdőgazdaság és a Dunántúli Postás Sport Egyesület - Soproni Postás Természetjáró Szakosztálya közös környezetvédelmi túrát szervezett a Parkerdőbe. A 60 fős kirándulócsoport a Printz pihenőtől indult, a Deák kút és az Ágfalvi csata emlékműnél tartott rövid pihenő után érkeztek a Hétbükkfához, ahol Dr. Jámbor László köszöntötte a őket. A Föld napjáról Bánáti László tartott emlékező előadást, majd a résztvevők a 25. magyarországi Föld napja alkalmából elültették a hetedik bükkfát. A résztvevők között jelen voltak ketten azok közül, akik a 70-es években az "eredeti" "Hétbükkfát" ültették. A szakosztály tiszteletükre "György-fának" keresztelte a facsemetét, melyet egyúttal örökbe is fogadtak. A túra során az útvonal tisztaságát ellenőrizték és ahol szükséges volt meg is tisztították a szeméttől.
A fotókat Németh Péter készítette.

Összes kép

Erdők Napja 2015

2015. March 26.

Március 21-én - ismét csatlakozva az Erdők Nemzetközi Napjához – a Lővér szállótól induló túrával egybekötött emléknapot tartottunk a Parkerdőben, mellyel - a kellemes kikapcsolódás mellett - igyekeztünk felhívni a figyelmet az erdők és a fák természeti és társadalmi jelentőségére. A túra első állomása az ún. „átalakító tömb”-höz vezetett – ahol a város közvetlen közelében végzett erdőgazdálkodási tevékenységet és a közelmúltban itt folytatott speciális munkálatokat mutattuk be a résztvevőknek. Ezután a Ciklámen-tanösvényen a Deák-kút és az Ágfalvi csata emlékmű mellett haladtunk tovább, majd megérkeztünk a Várhelyhez, ahol Dr. Gömöri János régész előadásában ismerkedhettünk meg a történelmi jelentőségű Várhely és az itt található kelta sírok történetével. A program zárásaként pikniken láttuk vendégül a résztvevőket.

Összes kép

Gyermekrajz kiállítás megnyitója

2015. March 24.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt, az Országos Erdészeti Egyesület Soproni csoportja és Hallgatói csoportja szervezésében március 20-án, a NYME Ligneum Látogatóközpontjában a soproni óvodák körében meghirdetett gyermekrajz pályázat alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitójára gyűltek össze a pályázaton résztvevő lurkók.
Tizenhárom óvodából mintegy száz fős gyermeksereg vett részt a rendezvényen, amelyen a kétszáznál is több kiállított pályamunkát két héten át tekinthetik meg az érdeklődők.
A megnyitón résztvevők hallhatták a Lövői Zenekart, megismerkedhettek az idei év madarával, a búbos bankával, és megtanulhatták azoknak az ajándék odúknak a szakszerű kezelését, karbantartását, amelyekkel a szervezők kedveskedtek a soproni óvodásoknak.

1|2|3|4|5|6|7|8|9