Galéria

Összes kép

Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt tanulmányútja

2014. March 24.

A TAEG Zrt meghívására érkezett március 19-én a Soproni Hegységbe a Kisalföldi Erdőgazdaság mintegy 40 fős erdész gárdája, hogy megismerkedhessen a Hegyvidék szakmai és kulturális múltjával, jelenével. Vendégeink közös főhajtással emlékeztek a Károly-kilátó parkolójában felállított „Rongyos-gárda” emlékmű előtt az ágfalvi csaták hőseire, majd tájékoztatást kaptak a Taeg Zrt parkerdei, közjóléti tevékenységéről és a Soproni hegység erdeinek történetéről. Bemutatásra került a Várisi átalakító tömb, egy Új Hermesi bükkös természetes felújító vágás és a Hidegvízvölgyi erdőrezervátum. Brennbergbányán érdekes hely-és kultúrtörténeti bemutatót hallhattunk (szénbányászat, vallás, Szálasi barlang) és megismerhettük a hegyvidéki intercepció- és vízhozam mérési egyetemi kutatási munkákat is. Az intenzív, sokrétű program után közös esti vacsorával, baráti beszélgetéssel zártuk a napot.

Összes kép

Erdők napja a Parkerdőben

2014. March 21.

2012 óta az ENSZ kezdeményezésére minden évben március 21-én ünnepeljük világszerte az
"Erdők napját". Ebből az alkalomból a TAEG másodszor szervezett ünnepi túrát a Parkerdőbe.
A résztvevők - középiskolások, kirándulók és természetjárók - Köveskuti Zoltán erdőgondnok bemutatásában ismerhették meg a Parkerdőben zajló erdőgazdálkodást és erdőművelést, míg Bánáti László erdészetvezető-helyettes a jelentős közjóléti tevékenységről tartott előadást a számukra.
A mintegy 80 fős csapat túrája a Printz-pihenőből indult, a Ciklámen-tanösvényen haladva a Várisi sétaút felé vezetett a tavaszi erdőben. A túra célja a Parkerdő bemutatása mellett a közönség figyelmének felhívása volt az erdők jelentőségére.

Összes kép

Nőnapi kirándulás a Parkerdőben

2014. March 17.

Március 10-én az Erdőgazdaság hölgy dolgozói számára Nőnap alkalmából kirándulást szervezett a Parkerdőbe. A túra a Károly-kilátó parkolójából indult és a Ciklámen tanösvényen haladt egészen a Várhelyig. Útközben a tanösvény látnivalói mellett a tavaly felújított Hármas-forráshoz is kitértek, valamint a Várhely-kilátóból nyíló panorámát is megcsodálták. A déli pihenőnél a vezetőség virággal köszöntötte a hölgyeket. A túra folytatásaként a Tolvaj-árok tanösvényen haladtak tovább, ahol az információs táblák segítségével megismerhették a vidék jellemző élővilágát és a séta közben megcsodálhatták az ébredező természetet.

Összes kép

Sporteredmény

2013. November 25.

A következőkben ifjú karate bajnokunk ifjú Mesics Bertalan legutóbbi eredményeiről számolunk be:
2012. november 10. Eger: Ippon Shobu Karate Magyar Bajnokság, 38 egyesülettel, 300 nevezett versenyzővel. A Sárvári Shotokan Karate Egyesületet Mesics Bertalan képviselte, második kiemeltként indult a VI. korcsoportban, egyéni formagyakorlatban. Minden selejtező mérkőzésén simán nyert, a pontozásos négyes döntőben az aranyéremért folyó harcban 1 tized ponttal végzett az első helyen
2013. május 25-26. Szerbia, Krusevac „2013. évi JKA Korosztályos Európa-bajnokság” A sárvári egyesületből a válogatott Mesics Bertalan csapat kata versenyszámban bronzérmet szerzett.
2013. november 9. Kecskemét a 2013. évi Nyílt Gyermek, Ifjúsági, Kadet, Junior és Felnőtt Ippon Shobu Magyar Bajnokság, ahol 273 versenyző küzdött az Ippon Shobu korcsoportos magyar bajnoki címekért. Mesics Bertalan szoros küzdelemben egy tized ponttal lemaradva a bronzérmet szerezte meg.

Összes kép

A 188. hársfa magyar tudományért

2013. November 05.

A magyar tudományt több mint 10 éve november 3-án ünnepeljük, annak emlékére, hogy Széchenyi István 1825-ben e napon ajánlotta fel birtokainak egyévi jövedelmét a „Magyar Tudós Társaság” megalapítására - így jöhetett létre a Magyar Tudományos Akadémia. November 4-én a TAEG Zrt. szervezésében az általa létesített és kezelt Akadémiai Emlékerdőben emlékeztünk meg ezen esemény 188. évfordulójáról, ahol az MTA és az NYME vezetői és a soproni tudományos élet kutatói Prof.Dr. Faragó Sándor, a NYME rektorának és Németh Tamás akadémikus, az MTA főtitkárának köszöntője után elültették a 188.kislevelű hársfát, folytatva a hagyományt, mely szerint az Akadémiai Emlékerdőben mindig annyi élő fa lesz, ahány éves az MTA. A megemlékezés Nagycenken a Széchenyi-mauzóleum kápolnájában folytatódott, ahol Pálinkás József, az MTA elnöke emlékezett meg Széchenyi István érdemeiről és munkásságáról. Az ünnepség a"legnagyobb magyar" sírhelyének koszorúzásával zárult.

Összes kép

Finn erdészek szakmai tanulmányútja

2013. October 29.

Október 25-én finn erdészek érkeztek hozzánk szakmai tanulmányútjuk keretében, azzal a céllal, hogy a városi erdők gondozásáról és kezeléséről szerezzenek tapasztalatokat. Megtekintették a Páneurópai Piknik Emlékhelyet és az Akadémiai Emlékerdőt, mely különösen elnyerte tetszésüket. Ezután a hegyvidéken a parkerdőben folyó erdőgazdálkodásunkról szóló előadáson és bemutatón vettek részt, a Károly-kilátónál - a parkerdő egyik legfontosabb turisztikai centrumánál - közjóléti és a látogatóközönséget szolgáló tevékenységünket mutattuk be számukra. A kilátó emlékkiállításainak megtekintése után a kilátó nyújtotta panorámát csodálhatták meg vendégeink. A parkerdőben tett rövid séta után vendégül láttuk az erdészeket, akik ezután Ausztriában folytatták tanulmányútjukat .

Összes kép

Sopron Tájegységi Vadásszövetség Küldöttközgyűlése és Vadásznapja

2013. October 14.

Október 13-án tartotta a Sopron Tájegységi Vadászszövetség éves rendes Közgyűlését. Ezt követte a Tájegységi Vadászok Napja rendezvénye a Júlia úti vadászháznál. A közgyűlésen megjelent küldöttek meghallgatták Dr. Jámbor László szövetségi elnök beszámolóját, majd ezt követően Pechtol Jánostól, a Védegylet ügyvezető elnökétől az egész vadásztársadalom érdeklődésére számot tartó ügyek állásáról. A közgyűlést követően a Vadásznapot a Lőver Vadászkürt Együttes köszöntője után Dr. Jámbor László és Pintér Csaba "megyei fővadász" köszöntő beszédét követően 5 vadászterület mutatta be idei trófeáit. A megjelent mintegy 270 látogató ezt követően vadból és halból készült ételeket kóstolhatott és kötetlen baráti programmal használta ki gyönyörű időjárás adta lehetőségeket.

Összes kép

Trófeaszemle

2013. October 13.

Október 12-én immáron 8. alkalommal került sor a TAEG Zrt-nél 2013 bőgési idényben elejtett gímtrófeák szemléjére a Júlia úti vadászháznál.
A Soproni Lőver Vadászkürt Együttes megnyitóját követően Dr. Jámbor László TAEG Zrt. vezérigazgatója és Pechtol János az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára köszöntötte a megjelent vendégeket - vadászokat és látogatókat - akik ezután megtekinthették az idei szezon 79 kiállított trófeáját. A bemutatót ebéd követte, majd a sikeres vadászok örömmel vitték haza trófeájukat.

Összes kép

A felújított Hármas-forrás átadása

2013. October 07.

Október 4-én délután került sor a felújított Hármas-forrás átadására a Parkerdőben. Az ünnepségen számos kiránduló mellett a turista egyesület tagjai és egyetemisták vettek részt.
Dr. Jámbor László köszöntője után Bánáti László mutatta be néhány szóban a forrásokat, majd Sopron Megyei Jogú Város képviseletében Mágel Ágost önkormányzati képviselő köszöntő szavai után a kirándulóközönség birtokba vehette a megújult forrást. Ezután a látogatókat a közeli esőbeállóban vendégeltük meg.
A felújítás során a forrás új foglalatot és emléktáblát kapott, az ide vezető lépcsők is megújultak és megszépült a forrás környezete. A forrást a Ciklámen tanösvényen információs tábla jelöli.

Összes kép

Segítő önkéntesek a Brennbergi-autóspihenőben

2013. September 30.

Szeptember 28-án a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. munkatársai a társadalmi felelősségvállalás jegyében - ebben az évben már második alkalommal - végeztek példaértékű önkéntes munkát a soproni Parkerdőben. A vállalat munkatársai ajánlották fel segítségüket és a Brennbergi-autóspihenőben lefestették a bejárót, az esőbeállót és a környező objektumokat.

Köszönjük munkájukat, melynek nyomán ismét megszépült a pihenő és amellyel az Erdőgazdaság mellett az ide érkező kirándulóknak és látogatóknak szereztek örömet.

Összes kép

Fürtös bodza - tanösvény avatása

2013. September 25.

Az Európai Együttműködés Napján (szept. 21.) került sor a Soproni–hegység legújabb tanösvényének ünnepélyes avatására. A tanösvény kialakítására a „PaNaNet–Burgenlandi és Nyugat-dunántúli természetvédelmi területek hálózata” projektben az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával került sor, a Fertő-Hanság NP Igazgatóság, TAEG Zrt. és az OEE Soproni csoportja közreműködésével. A tanösvény Asztalfőtől Ágfalváig 10 állomáson, tablókon keresztül mutatja be a Soproni-hegység növény- és állatvilágát, geológiáját, vízrajzát, erdeit. A mintegy 100 fős lelkes turista, természetbarát, erdész előtt mondta el köszöntőjét Reischl Gábor (FHNPI), Dr. Jámbor László (TAEG Zrt), Dr. Kárpáti László (OEE Soproni Csoport), Dr. Horváth Csaba (soproni VÁTI) és Kurt Fischer (Rosalia-Kogelberg NP). Ezután végigjártuk a 8 km-s tanösvényt, amelynek tablóit Fersch Attila (FHNPI) mutatta be, majd az ágfalvi végállomásnál a résztvevőket ízletes vadpörkölt várta.

Összes kép

MTB pályaavató

2013. September 18.

Szeptember 15-én, vasárnap MTB pályaavató piknikre várták a rendezők az érdeklődőket, ahol az immár teljes hosszában jelölt 11 km hosszú hegyi kerékpárpályát ismerhették meg és próbálhatták ki a kerékpárosok. A program 9.30-kor kezdődött a Lővér kemping kijáratánál. A rendezvényen a sportolók mellett amatőr kerékpárosok, gyerekek és felnőttek próbálták ki magukat a pálya új szakaszain. A rendezők csokoládéval, ásványvízzel és a Parkerdőről szóló kiadványcsomaggal jutalmazták a résztvevőket.

1|2|3|4|5|6|7