2019. október 5. Sopronkövesd. A vadászok többségének az év legjobban várt időszaka a szarvasbőgés. Nincs olyan igaz vadász, akinek ne verne hevesebben a szíve egy közelben bőgő bika hangjára, a látványáról nem is beszélve.  A TAEG Zrt. idei Trófeabemutatójára a Júlia úti vadászháznál került sor. A 14. alkalommal megrendezésre kerülő trófeaszemlén kiállított gímszarvas trófeák megcsodálására és vadászias tiszteletadásra megtelt az őszi esőben menedéket nyújtó 200 fős sátor.

Elsőként Dr. Jámbor László vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Ábrahám István vezérigazgató-helyettes ismertette a 2019. évi szarvasbőgés eredményeit. Az idei szeptemberi időjárás kedvezett a szarvasbőgésnek és a vadászatnak, hiszen nem voltak forró napjai, a főbőgés idején egy hidegfront következtében lecsökkent a nappali hőmérséklet, így nem csak a hajnalok voltak hűvösek. A kedvező időjárásnak is köszönhetően szeptember 30-ig a Síkvidéki Erdészet területén 55 db, a Soproni Erdészet területén 4 db szarvasbika került terítékre. A Síkvidéki Erdészet 55 lebírált trófeájának átlagsúlya 6,51 kg, az érmesek aránya 67,3 %. Trófeabírálaton 15 db trófea kapott ezüstérmet, és 22 db bronzérmet. A Soproni Erdészet 4 lebírált trófeájának átlagsúlya 8,51 kg, az érmesek aránya 100 %. A Síkvidéki területen a legnagyobb tömegű trófea a bírálaton 9,42 kg, míg a Soproni területen a legnagyobb trófea kerek 9,00 kg tömegű volt. Az átlagosnál magasabb átlagsúly, a magas érmes arány, valamint a 8,8 év átlagos kor mind azt mutatja, hogy az idei szezonban érett bikák kerültek terítékre. Ez is azt bizonyítja, hogy van értelme az ígéretes bikák évek óta tartó kíméletének. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. célja egy jó minőségű, jó korosztályeloszlású, fenntartható gímszarvasállomány. E cél elérése elképzelhetetlen lenne kiváló szakértelmű hivatásos vadászok nélkül.

Ábrahám István vezérigazgató-helyettes megköszönte a szakszemélyzet áldozatos munkáját és különösen családtagjaik támogató segítségét. Továbbá köszönetet mondott a vadászvendégeknek és a rendezvényt támogató EGY A TERMÉSZETTEL Nonprofit Kft-nek. A vadászházban lehetőség volt Sosztarich Krisztián természetfotós képeiből összeállított vetítés megtekintésére, amely a vadászterületen készült képekkel színesítette a trófeaszemlét. (Fotók: Sosztarich Krisztián)

Pin It on Pinterest