Soproni Parkerdő

 

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. legfontosabb közcélú feladatának tekintett oktatási-kutatási feladatain túlmenően az ország második leglátogatottabb, területegységre vetítve viszont a legfelszereltebb parkerdejével rendelkezik. Évente mintegy egymillió látogató keresi fel.

Kialakításának gondolata Muck Endre erdőmester-erdőgondnok (1851-1925) nevéhez kötődik. Már ebben az időben jelzett turista utak kerültek kijelölésre, kilátók, gloriettek épültek.

Az ország első modern parkerdeje 1970-ben, a Pilisi Parkerdővel egy időben jött létre. A legújabb, máig tartó fellendülés 1998-tól kezdődően a Soproni Parkerdő közjóléti fejlesztési terv kidolgozásával vette kezdetét, amelynek eredményeként nagyszabású beruházási program indult.

Sopron a kilátók városa. A tíz kilátó közül a legismertebb és leglátogatottabb a város jelképévé vált Károly-kilátó és környéke, ahol a játszótéren, padokon, asztalokon, erdei vendéglőn és a kilátóból a turisták elé táruló fenséges látványon túlmenően a soproni kötődésű botanikusok, erdészek munkásságát bemutató állandó kiállítások is megtekinthetők. Mellette található az újonnan létesített interaktív Kőhalmy Vadászati Múzeum és erdei büfé, amely szintén egész évben látogatható.

Az erdei sportok kedvelőit szolgálják a több tíz km hosszú jelölt lovas, a vasfüggöny sífutó és a kijelölt Downhill és MTB pályák valamint az ország első erdei tornapályája is.

A 369 km jelzett turistaút hálózat a könnyű sétákra vágyók és a bakancsos turisták igényeit egyaránt kielégíti. Az általunk kezelt területen számos történelmi és kultúrtörténeti emlékkel is találkozhatnak a kirándulók.

A Soproni-hegységben személygépkocsival járható gerinc utak mentén parkolók, szalonnasütők, piknikező helyek valamint kiépített források nyújtanak megfelelő helyszínt a pihenéshez.

 

A parkerdő részét képezi az előzőeken kívül a Páneurópai Piknik emlékpark mellett létesült Akadémiai Emlékerdő, a Szárhalmi- és a Dudlesz-erdő is.
Az eligazodást és a mindenki számára megfelelő program megtervezését segítik a parkerdőről és annak egyes nevezetességeiről, ajánlott kirándulóhelyeiről készült kiadványok, melyeket a város idegenforgalmi egységeiben, a Tourinform Irodában, az Erdőgazdaság Központjában (9400 Sopron, Honvéd út 1.) és a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontban lehet beszerezni.

Letölthető kiadványaink:

Pin It on Pinterest