SAJTÓKÖZLEMÉNY

Online erdei iskola sorozat indul a Madarak és fák napján 

Papírfecske hajtogatás, a madár-konyha menüsora, az erdei gyógynövények titkai, erdei kabalák készítése – csak néhány téma az erdészeti erdei iskolák május 10-én, a Madarak és fák napján kezdődő, az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló online programjából. Az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásainak célja, hogy a gyerekek jelen helyzetben is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésének élményéből, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, illetve hogy a közösségi médiában megosztott órák segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban. 

Az első videó a Madarak és fák napján, május 10-én 10 órakor kerül ki az Országos Erdészeti Egyesület Facebook oldalára (https://www.facebook.com/erdeszetiegyesulet/), ahol a Pilisi Parkerdő Budakeszi Vadasparkjának erdőpedagógusa a madarak és a fák szoros kapcsolatát mutatja be, „Madár konyha a fákon és a fák körül” címmel. Az elsősorban az általános iskolás korosztálynak szóló videók elérhetőek lesznek az erdőgazdaságok Facebook oldalain és az Országos Erdészeti Egyesület youtube-csatornáján is. Így minden érdeklődő megkeresheti nemcsak a számára érdekes témát, hanem virtuálisan ellátogathat a környék erdeibe is, hiszen a Nyírségtől Somogyig, a soproni parkerdőtől a főváros környékéiig az ország minden térségéből részt vesznek az erdészeti erdei iskolák a programban.

A tervek szerint a tanév végéig minden nap egy-egy 15-20 perces online foglalkozás anyagát teszik közzé. Az erdőpedagógusok és erdészeti szakemberek által összeállított programban olyan témák szerepelnek, mint a nyomolvasás és nyomkeresés, gyógynövényismeret, az égig érő fák, vagy a víz útja az erdőben. Mindezen túl például a gyerekek megtanulhatnak papírból fecskét hajtogatni, megismerkedhetnek a madárgyűrűzéssel, valamint az év fájával és madarával is. A videók mellett az erdőgazdaságok megoldandó feladatokat, rejtvényeket, egyéb erdei iskolai tartalmakat is feltöltenek a saját közösségi média oldalukra. 

A környezeti nevelés alap gondolata, hogy aki megismeri az erdők értékeit, az hosszú távon részt is vesz a megóvásukban és a gyarapításukban. Az erdei iskolákat az erdőgazdaságok honosították meg Magyarországon, és ma már országszerte 40 intézményben évente több mint 100 ezer gyermeket oktatnak a természet tiszteletére. A csoportok erdőpedagógusok vezetésével, játékos formában ismerkedhetnek meg az erdők értékeivel. Az erdőpedagógia lényege a természettel való közvetlen találkozáson keresztül történő tanulás, és az erdei életközösség minden szereplőjével közeli kapcsolatban álló erdész személyének bevonása a nevelő munkába.

AM Sajtóiroda

Pin It on Pinterest