Országos tűzgyújtási tilalom lépett életben!

2021. június 24-től – a fokozott erdőtűz kockázat miatt – az ország teljes területén életbe lépett a tűzgyújtási tilalom!

A csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben tovább nőtt a gyep- és erdőterületeken, a fásításokban a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának kockázata. A nappali felmelegedés hatására a gyúlékony könnyű biomassza kiszáradása felgyorsult, számos nagy kiterjedésű tűzesetet okozva.

Jelentős csapadék, ami ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, az előrejelzések alapján az elkövetkezendő egy hétben nem várható. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, ami az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válhat.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

A tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása, amelyekről bővebben itt olvashatnak: http://erdotuz.hu/tuzgyujtasi-tilalom/

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a https://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/ térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel több hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.

Pin It on Pinterest