CACIT Nemzetközi Mindenesvizsla verseny a Soponyai Ökoturisztikai Központban 2021. október 8-10.

Az elmúlt hónapok rámutattak arra, hogy esély és remény van a vadászattal kapcsolatos negatív hangulat megváltozására, mégpedig akkor, ha az érintettek együtt tudnak dolgozni – hangsúlyozta az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa pénteken, Soponyán, a CACIT nemzetközi mindenesvizsla versenyén.

Kovács Zoltán a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban (VADEX Zrt.) a hétvégén megrendezésre került verseny megnyitóján azt mondta: a vadászattal kapcsolatban meglévő ismerethiány és az ahhoz kapcsolódó negatív felhangok nem tűntek el, de jó eséllyel a világkiállítás után a háttérbe szorulhatnak. Különösen, ha a kutyás, a solymász, a hagyományőrző, vagyis a vadászatot övező kulturális értékeket bemutatják minél több embernek – vélekedett. A kormánybiztos vizslatartóként örömét fejezte ki, hogy létrejött ez a nemzetközi verseny, amely erősíti a vizslázás nélkülözhetetlen szerepét és segít a fajta elismertségének visszanyerésében.

Kovács Zoltán a versenyhelyszínről kiemelte: a vizslázás magyarországi központja Soponya kell, hogy legyen, hiszen az infrastruktúra és a keretek adottak hozzá.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a vadászkutyák egyre nagyobb teret hódítanak a hobbiból tartott kutyák között, ami annak köszönhető, hogy ezek a legalkalmasabbak arra, hogy együtt dolgozzanak az emberrel, valamint az aktív szabadidő közös eltöltésére. Rámutatott, hogy a vadászat jól képzett vadászkutya nélkül jóval nehezebb. Példaként említette, hogy kutyák nélkül a meg nem talált vad miatti veszteség az elejtett fácánok esetében 10-15 százalék, míg a récéknél 30-35 százalék lenne, ami az egész vadgazdálkodásnak is komoly veszteséget jelentene.

Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara kinológiai szakbizottságának elnöke (a TAEG Zrt. vezérigazgatója) elmondta: hat évvel ezelőtt volt egy álmuk, hogy a népszerű vizslaversenyt feltámasszák, és a vizslások egyik fő versenyévé tegyék. Most az álom megvalósult, a cél pedig az, hogy a vizslával közös vadászatot népszerűsítsék, és megerősítsék a vizslák helyét a magyar vadászat területén.

A szombaton és vasárnap megrendezésre került versenyen tizennyolc vizsla és vezetője vett részt, többségük magyar, de voltak szlovák, cseh és osztrák versenyzők is. A résztvevőknek több mint húsz feladatot kellett teljesíteniük erdőben, mezőn és vízen.

Forrás: https://www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/magyar-vizsla-vadaszkutya

Pin It on Pinterest