Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp az első hazai okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére, amely nemcsak a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását segíti elő, hanem új, megbízható és a piacon is értékesíthető műszeregyüttes is születik.

A Soproni Egyetem által létrehozott „Okoserdő” technológia a digitalizáció eszközeivel támogatja az erdők felkészítését a klímaváltozásra: az intelligens szenzorok rendszerére épülő okoserdő nem csak az erdei ökoszisztéma megfigyelését és megértését teszi a mainál jóval pontosabban lehetővé, hanem a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását is.

F)Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft.-vel kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően olyan hálózati lefedettség és eszközpark válik elérhetővé, amellyel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén lévő leárnyékolt, eldugottabb völgyszakaszokból is biztonságosan érkezhet információ. Az együttműködés keretében az Albacomp a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával együttműködve, az egyetem szakmai követelményrendszere alapján okosszenzorokat fejleszt és gyárt erdők monitorozásához, a Tanulmányi Erdőgazdaság által biztosított erdőterületen gyűjtött adatokból épített adatbázist pedig a Soproni Egyetem rendelkezésére bocsátja elemzésre, kiértékelésre.

A fenntarthatóság oktatásának és kutatásának koncepciójába illeszkedő okoserdő-projekt XXI. századi eszköz a klímaváltozás hatásai elleni védekezésben, azok az információk és módszertan, amelyek a következő időszakban megszületnek, hosszú távú hatással lehetnek az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában – mondta az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

A Planet Fenntarthatósági Expon megkötött együttműködési megállapodást az egyetem nevében Prof. Dr. Fábián Attila rektor, az Albacomp RI Kft. részéről Minárovits Márton ügyvezető, valamint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. képviseletében Dr. Sándor Gyula vezérigazgató írta alá. (Forrás: Soproni Egyetem)

Pin It on Pinterest