„Átadták az új Kecske-hegyi kilátót, amelyet a Tómalom és Fertőrákos közötti területen álló korábbi kilátó helyén építettek újjá. Az „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” elnevezésű projekt részeként több új turisztikai fejlesztés is megvalósul a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinálásában.”

A kilátó újjáépítéséhez a Soproni Városszépítő Egyesület 1 millió forinttal, a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. 2-2 millió forinttal járult hozzá.

„Az új Kecske-hegyi kilátó kivitelezési munkálatai 2021 őszén indultak a régi kilátó szerkezetének elbontásával. Az új, tisztán fa szerkezetű kilátó pontosan a régi helyén épült újjá. A kilátó négy darab, egyenként 14,5 méter hosszúságú tartóoszlopon áll. A 11 méter magasan található kilátószintre 56 db falépcsőn lehet feljutni, az építmény teljes magassága pedig közel 14 méter. A kivitelezés során speciális megoldásokra volt szükség, hiszen az építkezés teljes ideje alatt gondosan ügyelni kellett a környék természeti értékeinek védelmére. A kilátó különlegessége, hogy a tetejéről rálátunk a Fertő-tóra és Sopronra is. Az építmény – ahogy korábban is – csak a turista forgalom számára, gyalogosan közelíthető meg. Így a Nagytómalomtól mintegy 20 perces könnyű sétával a sárga jelzést követve érjük el a Kecske-hegy panorámapontját. Fertőrákos irányából is indulhatunk, a kőfejtőtől fél óra gyaloglás után érkezünk meg a dombtetőre.”

Dr. Sándor Gyula, a kezelő TAEG Zrt. részéről elmondta: „jelenleg a társaság kezelésében álló számos kilátó mindegyike jól használható, a karbantartásuk folyamatos. Nagyon örültünk ennek a fejlesztési lehetőségnek, ami a régi már veszélyes kilátó elbontását is lehetővé tette.”

A cikk teljes terjedelmében itt érhető el: SopronMédia

Pin It on Pinterest