A 2022. évi Erdésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny lebonyolítása során a Soproni-hegyvidék erdőállományai kiemelkedő szerephez jutottak. Az OSZTV előkészítése és lebonyolítása során a szervezők a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei segítségére is számíthattak.  A TAEG Zrt. kiemelt feladata az oktatás támogatása, amelyhez a soproni erdők változatossága és cégünk infrastruktúrális adottságai biztosítják szakmai hátteret.

2022. április 20-22. között Sopron és a Roth Gyula Erdészeti Technikum adott otthont az Erdésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Versenynek, vagyis a Roth Gyula Kupának. Az évente megrendezett tusát körforgóban az öt tradicionális iskola bonyolítja le: Ásotthalom, Szőcsénypuszta, Barcs, Szeged és Sopron. A verseny felelőse és kiírója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az írásbeli fordulóban több mint száz diák indult, ahonnan a döntőbe a legjobb 15 versenyző jutott be: hatan a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikumból érkeztek, kilencen pedig a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikum tanulói. Szerdán a kispuskalövészetben, majd csütörtökön további 6 gyakorlati feladatban mérték össze erejüket és tudásukat a fiatalok. A verseny palettáján trófeabírálat, fakészlet meghatározás, választékolás és számbavétel, motorfűrész szerelés, gyérítésjelölés, és határazonosítás is szerepelt. Péntekre felismerés, és a szóbeli megmérettetés maradt hátra.

A díjátadón Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: „ A szakmai versenyeken mindig olyan diákok méretik meg magukat, akik jól ismerik a szakmájukat és az ismereteiket is szeretnék bővíteni. Az agrárszakmák oktatása során a környezet és a Föld védelmének fontosságára kiemelt figyelmet fordítunk” – hangsúlyozta az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Az eredményhirdetésen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, aki kiemelte „Sopronban a közép és felsőfokú tanulmányokat tekintve az erdész-technikusok és az erdőmérnökök színvonalas oktatásban részesülnek és széleskörű szakmai tapasztalatokkal gazdagodnak. A városban az erdészképzésnek dicső múltja és fényes jövője van. Az erdésztechnikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyén minden résztvevő rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodott.”

Forrás: Kisalföldi ASZC

Pin It on Pinterest