A Ciklámen tanösvény tábláinak cseréje és digitalizációja is megvalósult egy több mint 500 millió forintos projektben a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinálásában. Kerékpáros útvonalak újultak meg a térségben, újjáépült a Kecskehegyi-kilátó, megtörtént a soproni Lőverekben kialakított Alpin Park továbbfejlesztése, valamint a Fertő tóban vízi madárles létesült.

Már birtokba vehették a túrázók a Ciklámen tanösvényen létesült fejlesztéseket. A már meglévő, népszerű túraútvonal bekerült a digitális vándor alkalmazásba, mely számos élménydús fejlesztési elemet is tartalmaz. A beruházás egy átfogó projekt részeként valósult meg, melynek zárórendezvényét csütörtökön tartották meg. A fejlesztések kiemelt figyelmet fordítanak a természeti értékek megőrzésére és a turizmus szempontjából is fontosak – erről beszélt Barcza Attila, Sopron és Térsége országgyűlési képviselője.

– Úgy hiszem, hogy a soproni erdő Magyarország legszebb erdeje. Mindig öröm számomra, amikor ebben a térségben valósulnak meg turisztikai fejlesztések. Sikerült a magyar kormánynak egy újabb, 530 millió forintos támogatását idehozni a választókerületbe. Ebből nagyon fontos beruházások valósultak meg, úgy mint a Nemeskúti út felújítása, a Harka és Sopron közötti kerékpárút felújítása, egy vízi kilátó a Fertő tó nádasában, valamint a Kecskehegyi-kilátó és több tanösvény megújítása. Azt gondolom, hogy a legfontosabb, hogy ezeket a forrásokat olyan célra költjük, hogy az emberek minél jobb, minél szebb környezetben fedezhessék fel a természetet – mondta el Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

A csaknem 14 méter magas Kecskehegyi kilátóból egyaránt pazar kilátás nyílik a környék erdőségeire, Sopron városára és a Fertő tóra. A Sopron és Harka közötti kerékpáros útszakasznak köszönhetően a szomszéd település szép természeti környezetben vált elérhetővé jó minőségű kerékpározásra alkalmas úton. A Nemeskúti út meglévő, négy kilométeres aszfalt burkolatának felújításával Sopronból a Fertő-part újabb jó minőségű úton közelíthető meg.

– Egy ilyen projekt azért nagyon fontos a konzorciumi partnereinkkel közösen, mert olyan fejlesztéseket alakítottunk ki, amelyek egymáshoz fűződnek. Ha valaki ideérkezik kerékpárral, az tudjon kirándulni, minél több szempontból ismerje meg a térségben rejlő értékeket. Ha hálózatokban gondolkozunk, korábban létrejött fejlesztéseket és jelenleg létesített fejlesztéseket tudunk egységesen összefonni, és ezáltal egy olyan termékpalettát tudunk kínálni a turisták számára, amelyben mindenki örömét leli – részletezte Kárpáti Béla, a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt vezérigazgatója.

Dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta: ezek a fejlesztések jól illeszkednek a Sopronban megvalósuló beruházások sorába – Látni kell, hogy Sopronban óriási fejlesztések zajlanak mostanság. Ideért az autóút, átadtuk az uszodát, a parkolóházat. Hamarosan átadjuk a múzeumnegyedet a Fő téren, épül a Fertő-parti szabadidőközpont, hogy csak a nagyobbakat említsem. Ezek sok milliárdos, nagyívű fejlesztések amelyek jövőt adnak a városunknak. A ma átadott fejlesztések kisebbek, azonban ez a város olyan szegleteit teszi szebbé, jobbá, amelyek nagyon fontosak az itt élők számára – tette hozzá a polgármester.

A fejlesztésekben partner Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. céljai közt szerepel, hogy az egyetemistákat is kicsábítsák a természetbe. – Ahogy egyre több turistaösvény és kilátó újul meg, azt reméljük, hogy a fiatalok is kijönnek az erdőbe. Ha nem is itt fognak tanulni, de legalább időt töltenek el a természetben – emelte ki dr. Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A projekt valamennyi vállalt feladata megvalósult, közel 530 millió forintból.

Forrás: SopronMédia

Pin It on Pinterest