Átadták a Vadgazdálkodási, vadászati tanösvényt

Új tanösvénnyel gazdagodott a Soproni Parkerdő. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a Soproni Egyetem közös fejlesztésének köszönhetően a túrázók egy tíz állomásból álló interaktív tanösvényen keresztül ismerkedhetnek meg a vadászattal és vadgazdálkodással.

Szerdán délelőtt ünnepélyes keretek között adták át azt a tanösvényt, melynek megnyitóját a Soproni Lővér Vadászkürt Egyesület műsora indította.

Több szempontból is jelentős beruházás, hangsúlyozta dr. Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

  „Két fontos turisztikai pontunkat köti össze a Vadgazdálkodási, vadászati tanösvény. A Károly-kilátó, Kőhalmy Vadászati Múzeum, Trianon emlékparktól egészen az Erdő Háza Látogatóközpontig tart a tanösvény. A Récényi útról így le tudjuk venni a terhet, és a gyalogosforgalmat és be szeretnénk terelni az erdőbe. Ezzel biztonságosabb úton haladhatnak az erdőjárók, és túrázásuk során ismeretanyaggal is találkozhatnak – tette hozzá.

A projektben a Soproni Egyetem is lényeges szerepet játszott. Köszöntőjében az intézmény rektora, dr. Fábián Attila úgy fogalmazott: a képzések nagyon fontos szegmense, hogy ne csak tanítsák a hallgatóknak a vadgazdálkodást, hanem be is mutassák a nagyközönségnek. „A vadászati tanösvény közelebb viszi az embereket ahhoz a tudáshoz, ami a vadgazdálkodás megismeréséhez szükséges. A vadgazdálkodás nemcsak lövést jelent, nemcsak vadászatot jelent, hanem az állatok gondozását, törődést, és azt az együttgondolkodást, amit az erdei ökoszisztéma jelent” – emelte ki dr. Fábián Attila.

Az ünnepségen a megjelentekhez szólt Kovács Ferenc is. Az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztály vezetője beszédében arra tért ki, hogy ezekkel a beruházásokkal az a cél, hogy az emberek megértsék azokat a folyamatokat, amelyek a felelős és fenntartható erdőgazdálkodáshoz szükségesek. „Szeretnénk azt, hogy az emberek minél tájékozottabbak legyenek a vadászati és erdészeti témákban. Turisztikai oldalról is nagyon fontos a tanösvény, hiszen jó kikapcsolódási lehetőség, hasznos időtöltés, és ezekkel az extra látnivalókkal csalogathatjuk be az embereket az erdőkbe. Az elmúlt tizenkét évben, huszonhét milliárd forintot fordítottak az erdőgazdaságok ökoturisztikai fejlesztésekre – mondta el Kovács Ferenc.

Az eseményen részt vett Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is. A tanösvény a TAEG Zrt. és a Soproni Egyetem közös munkájával, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával valósult meg. Forrás: SopronMédia

Pin It on Pinterest