Az idei év országszerte száraz aszályos volt. A Soproni-hegyvidéken is kevesebb volt a csapadék a megszokottnál. A lucfenyő a mi klímazónánkban már nagyon érzékeny a szárazságra – egyrészt, mert természetes előfordulása határán vagyunk; másrészt, mert nem tudja hatékonyan tárolni a vizet. Ennek következtében száradni kezdenek az ágai, koronája kiritkul, így sajnos hamar kártevők és betegségek célpontjává válik.

Az aszálykár miatt bekövetkezett szúkár a lakosság által is látható, most például a Sopronbánfalvától Görbehalomra vezető út melletti részen, ahol jelenleg is kárelhárítást végzünk. A károsításért több faj mellett két faj: a betűző szú (Ips typographus) és egy, a korábbi években nem tapasztalt ún. Ips duplicatus nevű faj okozza.

A beteg fák kivágásra kerültek, a területet pedig – a melegnek és aszálynak ellenállóbb fafajok felhasználásával – újraerdősítjük.

Jó hír viszont, hogy az idén tapasztalt szúkár nem öltött akkora méreteket, így nagyobb léptékű fakivágásra nem kell számítani a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. által kezelt erdőkben.

Pin It on Pinterest