Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program keretében megvalósuló REIN-Forest projekt bilateriális tanulmányútjának házigazdája volt 2022. november 15-én a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

A projekt a nagy sebességgel változó éghajlati körülmények okozta változások ellensúlyozási lehetőségeit vizsgálja, az erdei ökoszisztéma stabilitásának fenntartása és a biológiai sokféleségének megőrzése érdekében. A két napos tanulmányút célja volt a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást gyakorlati megoldásainak bemutatása az erdőgazdálkodási gyakorlatban. A programon részt vettek a projekt partnereken kívül a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Roth Gyula Erdészeti Technikum és természetesen a TAEG Zrt. képviselői is. A házigazdának külön örömet jelentett, hogy a tanulmányi úton a technikum diákjai is képviseltették magukat.

A terepi program helyszíne a Soproni-hegység parkerdeje volt, ahol a fenyőpusztulások utáni szerkezetátalakítások, a folyamatos erdőborítást fenntartó üzemmódok alkalmazása, illetve a parkerdőt használók igényeinek a kiszolgálása voltak a főbb témák. A program közben a Károly-magaslaton található Kőhalmy Vadászati Múzeum előadótermében prezentáció, illetve azt követő kerekasztal beszélgetés keretein belül vitatták meg a szakemberek a klímaváltozás számszerű tapasztalatait, a környéken fellépő erdőkárokat, valamint a megoldásként használható előalkalmazkodott szaporítóanyagok felhasználásának lehetőségeit.

Pin It on Pinterest