A mindennapokban az erdőt járva nagy élmény a vaddal való találkozás. Egy kíváncsian figyelő őz vagy egy óvatlanul turkáló vaddisznó megpillantása feledhetetlenné teheti az erdei kalandot. A vadfajaink rejtett életmódja miatt a találkozás esélye csekély, az erdei állatok jelenlétére viszont sok kisebb-nagyon jelekből következtethetünk még akkor is, ha az erdő sokszor a rohanó ember számára „lakatlannak” is tűnhet.

A méret is számít; amennyiben a talajfelszínen, hóban, sárban hagyott nyomokból indulunk ki. A méret alapján különbséget tehetünk az őz, a vaddisznó vagy a dám- és gímszarvas között. A forma is döntő tényező, hiszen a nyom külleme, a nyomképlet méretei megkülönböztetik a rokon fajokat, de a fajon belüli korosztályokat és a nemet is. Például megállapítható, hogy a gímszarvas fiatal vagy idősebb, nőnemű vagy bika, valamint a fizikai kondícióban is kaphatunk információt. Ahogy mi emberek is, bár nem mindig tudatosan, hagyunk magunk után jeleket, a vadon élő állatok jelenlétéről is árulkodik egy elsuhanó alak, egy egyedi színárnyalat, jellegzetes mozgás vagy egy különleges hang. Arról, hogy éppen előttünk járt ott valami, a fák törzsén fellelhető foltok, a sűrűből áradó szagok, a taposás és a táplálkozás különféle nyomai mondják meg, hogy ki és hogyan él az erdőben.

A gazdálkodók számára nélkülözhetetlen, hogy felmérjék a vadállományt, amivel a területen együtt élnek illetve munkájuk során gazdálkodnak. Az erdőt vagy a mezőgazdasági kultúrát látogató vadfajok ismerete különösen sűrűn lakott területek határában fontos. Érdemes vele tisztában lenni, hogy ki és hova jár táplálékért vagy vízért a művelt területeinket keresztezve.

A természetjárásban rejlő egyik izgalmas lehetőség, hogy erdei útjaink során lépésről-lépésre megismerjük vagy saját örömünkre megfejtsük, hogy ki járt előttünk egy turistaúton vagy ki ivott a patakból. Számos nyomkalauz és telefonos alkalmazás is segítségünkre lehet ha az erdő mező állatait szeretném megismerni. Ehhez nyújtanak segítséget az erdészeti erdei iskolai foglalkozások vagy egy kötetlen családi program a vadasparkban.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Dr. Takács Viktor
erdei iskola vezető

Pin It on Pinterest