Az állami erdőgazdaságok elkötelezett hívei a természeti környezet megóvásának, magas szakmai színvonalon gyarapítják és felügyelik hazánk természeti örökségét. Kiemelt figyelmet fordítanak az általuk kezelt erdőterületek hulladékmentes állapotban tartására. 2020-tól 2022 év végéig közel 20 tonnányi illegális szemétlerakatot szüntettek meg erdeinkben.

Nincs annál szomorúbb látvány, mint amikor az ember családjával kirándul és az erdőben szeméthalmokat, illegális hulladéklerakatokat talál. A Tisztítsuk meg az Országot! projekt keretében az erdők, mezők is mentesülnek a hulladéktól, mert a programba bekapcsolódtak az állami erdészeti társaságok is a kezelésükbe tartozó területek illegális hulladéktól történő mentesítésével. A Program lebonyolítása érdekében jött létre a HulladékRadar applikáció, amellyel az erdő látogatói az erdőben elhelyezett és észlelt illegális hulladék alapadatait és helyszínét is bejelenthetik. Az alkalmazást használók jelzései nyomán eddig 2.728 m3 illegális hulladékot, míg a társaságok által felfedezett illegális lerakóhelyekről az állami erdőgazdaságok további 16.465 m3 szemetet és veszélyes anyagot szállítottak el az elmúlt években. Sajnálatos módon azonban az elmúlt években tovább nőtt az illegális lerakatok száma.

A NEFAG Zrt. kezelésében lévő, Csemő határában található erdőterület szegélyén, a napokban több hordónyi azonosítatlan – feltételezhetően veszélyes hulladék – anyagot találtak az állami erdőgazdaság munkatársai. A hordók közelében több ládányi egyéb, szintén a környezetre ártalmas anyagot is leraktak. Az illetékes hatóságokkal együttműködve a vizsgálatok alapján kiderült, hogy számos a környezetre rendkívül veszélyes anyag került kihelyezésre, melyek elszállítása és ártalmatlanítása megtörtént.

A kihelyezett anyagok többek között: kadmium-klorid, higany, salétromsav, ólom-acetát volt. A gyors észlelésnek és beavatkozásnak köszönhetően az anyagok nem károsították a környezetet. A rendőrség bűnügyi szemlebizottsága is megvizsgálta a helyszínt és hivatalból indított eljárás keretén belül jelenleg is nagy erőkkel folyik a nyomozás az elkövető(k) ellen.

Az illegális hulladéklerakás szabálysértésnek, vagy akár bűncselekménynek is minősülhet Magyarországon. A veszélyes hulladék illegális elhelyezésének büntetése már öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Amennyiben illegális szemét lerakatot észlel, kérjük jelezze a HulladékRadar applikáción keresztül.

Óvjuk és vigyázzunk környezetünkre!

Forrás: AM Sajtóiroda

Képek: NEFAG Zrt.

Pin It on Pinterest