A Soproni Egyetemen az idei tanévben valamennyi szak hallgatójának kötelező projektfeladatot írtak elő, amely keretében más szak hallgatóival együttműködésben, oktatói mentorálás mellett új ismereteket szerezhettek. A Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának Ökológiai Gazdaságtan Intézetében egy olyan projektfeladatot fogalmaztak meg, amely a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. számára számos fontos, jövőbeli fejlesztéseket alátámasztó adatokat nyújthat.

Az elmúlt években végbement közjóléti fejlesztéseknek köszönhetően, és különösen a pandémia hatására erőteljesen megnőtt a Soproni Parkerdő látogatottsága, mind a turisták, mind a helyi lakosok körében. A látogatószám és annak az erdőterületen való eloszlásának pontos ismerete alapját képezheti a jövőbeli tervezésnek. Az erdőterületen végzett élőemberes számlálás előnye, hogy az elhaladó turisták megszólításával attitüdvizsgálatra is lehetőség nyílt, személyes beszélgetés és kérdőívek kitöltetése révén. Így az erdőjárók erdőhasználati szokásairól is részletes információkat nyertet.

A mérés kiemelt karközi projektfeladatként valósult meg, a négy egyetemi karról összesen a kb. 80 fő hallgató és karonként átlagosan 3-4 fő oktató vett részt. Ez megközelíti a 100 főt, így alkalmas arra, hogy a TAEG Zrt.-vel egyeztetett 18-20 mérési ponton a látogatószámlálás megtörténhessen.

Mivel a hallgatók többség nem rendelkezett előzetes ismeretekkel az erdőgazdálkodás munkájáról, a felmérés fontosságáról, az erdei turizmusról és közjóléti feladatokról, ezért előzetesen számukra egy ismeretátadó felkészítő napot tartottak, megismerték a TAEG Zrt. munkáját, kiemelten az ökoturisztikai fejlesztéseket. A hallgatói csoportok nem csak kérdeztek és számoltak, de a projekt során szerzett ismereteiket előadás formában is bemutatták, cserébe értékes ajándékokkal gazdagodtak a résztvevők.

Forrás: Soproni Egyetem

Pin It on Pinterest