„Az agrárkutatás legújabb eredményeinek megismertetése céljából együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. a Soproni Egyetemen.

A Tudásközpont révén szorosabbá válik az oktatási intézmények és az erdőgazdálkodók közötti kapcsolat, ami hozzájárul az erdészeti kutatási eredmények széles körű megismeréséhez, valamint az innováció ösztönzéséhez is. Az ágazat egészének érdeke a gyakorlatorientált ágazati felnőttképzések és a rendszeres erdészeti szakszemélyzeti továbbképzések biztosítása. Céljaik közösek, tevékenységük a hatékonyság, szervezettség növelésére, a korszerű szaktudás átadására irányul.

Az eseményen Prof. Dr. Fábián Attila rektor köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a megállapodás jelentőségét, melynek lényege, hogy a felek törekednek a hazai agrár szaktanácsadás, képzés működéséhez szükséges tudásbázis kialakításra és folyamatos javítására. Továbbá, hogy közös tanfolyamokkal, továbbképzésekkel kívánják szolgálni az agrár tudástranszfer folyamatokat mind a mezőgazdaság, mind az erdőgazdálkodás területén

– A mai megállapodás aláírása hivatalossá teszi a NAK-al már régóta fennálló együttműködésünket. Célunk, hogy az innovációk eredményeit képzések útján juttassuk el a gazdálkodókhoz, ezzel erősítve az agrár szaktanács-adást és tudástranszfert – kezdte dr. László Richárd, az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Mi elsősorban az erdészeti ágazatban, a NAK pedig a mezőgazdálkodás területén tudja ezt megvalósítani.

– A klímaváltozás miatt elsőrendű kérdés, hogy a megfelelő fafajokat, megfelelő termőhelyekre ültessük. Az erdőgazdálkodásban a növények 50-60-100 évig ugyan azon a termőhelyen élnek, ezért kell előre tekintenünk, megjósolnunk, hogy a klímaváltozást mely fafajok viselik el az adott termőhelyen. Ehhez dolgozott ki az egyetemünk illetve az erdészeti tudományos intézet egy döntéstámogató rendszert. Ezt szeretnénk megismertetni az erdőgazdálkodókkal annak érdekében, hogy a fafaj választásnál megfelelő döntést hozhassanak – tette hozzá.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is hangsúlyozta az információátadás szerepét. Kiemelte, hogy a gazdálkodók gyors és pontos tájékoztatása elsődleges szempont, ezért annak érdekében, hogy a munkát hatékonyabbá és eredményesebbé tegyék számukra minden lehetőséget megragadnak. Hozzátette, hogy mindkét szervezet szempontjából alapvető fontossággal bíró feladat a tájékoztatás és ha ezt jól koordinálják, a szinergiákat kihasználják, sokkal jobban szolgálhatják tagságaik érdekeit.”

Pin It on Pinterest