Július végéhez közeledve egyre több jel utal arra, hogy közeleg az őzek násza, az üzekedés. A réteken és tarlókon még láthatunk gidáit kísérő őzsutát, de egyre gyakoribb a kínálkozó suta mellé szegődő kereső bak és a kiszemelt őzhölgyet kitartóan kísérő már saját területet foglalt „revírbak” is.

„Ilyenkor az őzek rendkívül intenzív mozgással, kiszámíthatatlan irányban kergetőznek (ezt a jelenséget nevezik ördöggyűrűknek), és a veszélyérzet szinte teljes hiányában bármikor kiszaladhatnak az úttestre.

Az őzek násza július közepén kezdődik és augusztus közepéig tart. Ez idő alatt az őzek semmi másra nem figyelnek, csak kiválasztott párjukra, na meg a bakok a vetélytársak elűzésére. Az üzekedés alatt figyelmetlenné válnak, felfokozott idegállapotuk miatt szinte teljesen megfeledkeznek a külvilágról.

A legfontosabb, hogy a vadveszélyes területeken a szokásosnál is nagyobb figyelemmel, csökkentett sebességgel haladjon, és tartson nagyobb követési távolságot az Ön előtt haladótól. Ha az út környezetében kergetőző őzeket lát, érezze kötelezőnek a lassítást. Ha ön mögött halad valaki, az sem gond, ha rövid időre bekapcsolja a vészjelzőt, ezáltal tájékoztatva őt a veszély létezéséről. Éjszaka lakott területen kívül távolsági fényszóróval közlekedjen (kivéve, ha szemből érkezik valaki). Ha őzet lát az út környezetében, vagy az úttesten, kapcsolja le a távolsági fényszórót, mert az vakíthatja a vadat. Ilyenkor fékezzen, és adjon hangjelzést – azt meghallván a vad általában eltávolodik az úttól. A vadveszélyes útszakaszokon a lassúbb és óvatosabb közlekedés még inkább indokolt! Vadelütés esetén hívja a rendőrséget, amely gondoskodik az érintett vadásztársaság értesítéséről, az elpusztult vad elszállításáról, s az ilyenkor szükséges további teendőkről.”

Forrás: SopronMédia / Fotók: sokszinuvidek.24.hu

Pin It on Pinterest