„Pedagógusok számára szervezett nyílt napot 2023. október 5-én (csütörtökön) a Muck Endre Erdészeti Erdei Iskola az Erdő Házában. A rendezvényen olyan szakemberek vettek részt, akik érdeklődnek az erőpedagógia iránt, és kiemelt figyelmet fordítanak a diákok környezeti nevelésére. Az eseményt az Erdők Hete programsorozat részeként rendezték meg.

Erdőpedagógiai börzével és rendhagyó bemutatókkal is várták az óvodák és iskolák képviselőit az Erdészeti Erdei Iskolák Regionális Nyílt Napján az Erdő Házában. Az Erdők Hete programsorozat központi rendezvényén Sopron polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Dr. Farkas Ciprián kiemelte: fontos, hogy a mindennapokban is kiemelt figyelmet fordítsunk a természeti értékek megőrzésére és védelmére.

A város közigazgatási területének jelentős része erdő, azon belül is parkerdő, melyet évente 10 ezren keresnek fel. Az önkormányzat a Tanulmányi Erdőgazdasággal közösen nagyon sok munkát és energiát fektet abba, hogy a soproni parkerdő vonzó legyen. A turistautak és a kilátók állapota, a turistaútvonalokon elhelyezett információs táblák állapota, az utca- és térbútorok állapota olyan legyen, hogy aki arra jár, és szeretne megpihenni vagy csak időt eltölteni, az vonzónak találja. Az erdő nagy kincs, óriási lehetőség és hatalmas vagyon, amit óvnunk és védenünk kell.
– mondta dr. Farkas Ciprián polgármester.

A 27. alkalommal megrendezett Erdők Hete eseménysorozat célja, hogy a hazai erdők szerepét és megőrzésük fontosságát hangsúlyozza. 1997-ben indult az Erdők Hete programsorozat. Évről évre egyre többen csatlakoznak ehhez a rendezvénysorozathoz. Az idei évben országszerte 37 iskola több mint 100 programmal készült a rendezvényre. Futóverseny mellett kerékpártúrával, gombagyűjtő versennyel és ismeretterjesztő kiállításokkal is készültek – mondta el Ripszám István, az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. számára rendkívül fontos, hogy különböző programok és foglalkozások segítségével felhívják a fiatalok figyelmét a környezetvédelem fontosságára – hangsúlyozta dr. Sándor Gyula vezérigazgató.

A program során az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpontot és a Muck Turistaházat is megtekintették az érdeklődők. A rendezvényen az erdei iskolák mellett többek között a Soproni Egyetem, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Soproni Múzeum és a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum tevékenységeit is megismerhették a nyugat-dunántúli térség pedagógusai.” Forrás: SopronMédia

„A mi munkánk tárgya és az erdei iskolák színtere is az az erdő. amely mindig tud új élménnyel szolgálni, még annak is, aki munkaidejét tölti itt. A gyermekeinknek is azt tanítjuk, hogy mi mind vendégek vagyunk a természetben, vendégként élvezzük s hasznosítjuk azt, amit az erdő ad, legyen az ételeinket ízesítő gomba vagy otthonunkat melegítő tűzifa.

A TAEG Zrt. Muck Endre Erdészeti Erdei Iskolája az alapítása óta évente közel 3000 gyermeket fogad foglalkozásokra a Soproni Parkerdőben. Korábban a Károly-magaslati Kőhalmy Vadászati Múzeum volt az erdei iskola központja, emellett a 2021-es nyitás óta bővültünk az Erdő Háza adottságaival és új turistaházaink szállásadó lehetőségeivel. Ma már több napra tudunk saját létesítményeinkben is csoportokat fogadni és programot adni korosztálytól függetlenül.

Örvendetes, hogy az erdészeti erdei iskolákat összefogja az Országos Erdészeti Egyesület, amely minősitési követelményeivel folyamatos fejlesztésre is kényszeríti azok szolgáltatásait. Az erdészeti erdei iskolák hálózata összeszokott, együttműködő közösség, amely odafigyel egymásra, erdeinkre és a látogatók igényeire. Együttműködve a pedagógusokkal nagyszerű célokat tud megvalósítani, akár helyben egy iskolanapra, kirándulásra vagy akár országosan is, ha a Vándortáborokra gondolunk.

Mi a Soproni Egyetemmel való szoros együttműködés alapján ráadásul lehetőséget biztosítunk a hallgatók számára, hogy társaságunknál gyakorlati tevékenységet végezzenek a klasszikus erdészeti és vadgazdálkodási ágazatok mellett az ökoturisztikai ágazatban is. Lehetőséget biztosítunk és egyben segítséget is kapunk Kiemelt szerep jut ebben az Erdőmérnöki Kar és a Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatóinak és oktatóinak.

A TAEG Zrt. évtizedes múltra visszatekintő ,,Oktatással a természet oldalán” jegyében szervezett programsorozat és az erdészeti erdei iskolai programok során gyűjtött tapasztalatok azt mutatják, hogy folyamatosan növekvő igény jelentkezik a szervezett közösségi erdei programokra, mind a gyerekek, mind a szülők részéről. Az egy-két órás bemutató foglalkozások mellett az erdészeti erdei iskolai foglalkozás is arra törekszik, hogy a családok és pedagógusok érdeklődését megnyerje és folyamatosan fenntartsa úgy, hogy egymásra épülő élménygazdag komplex programokat kínál. A visszajáró látogatók és iskolai csoportok jó indikátorai annak, hogy az erdei környezetben elsajátított ismeretek_ további tudásvágyat, információigényt gerjesztenek, a megtapasztalt élmények újabb, „erdőélmény” utáni vágyat keltenek.” – mondta el Dr. Sándor Gyula vezérigazgató megnyitóbeszédében.

Pin It on Pinterest