„Nemzetközi jelentőségű leletre bukkantak a Várhelyen zajló, háromhetes tanásatáson még a nyáron. Most ezeket a leletegyütteseket mutatták be egy sajtótájékoztató keretében a Múzeumnegyedben. 3000 éves aranykincsek és bronzkarikák kerültek elő az ásatások során.

Rendkívüli leletek kerültek elő a Várhelynél a nyáron zajló tanásatások során. – Hat darab arany ékszer és ruhakiegészítő igen kiemelkedő tárgyaknak számítanak. Magyarországon eddig alig néhány hasonló lelet ismert.

– A nagyobb gömbszeletek – ugye nem korongokról beszélünk, mert domborúak – Maga a domborodás is kiemeli a középen lévő motívumot, és a rajtuk található lyukak miatt valószínű, hogy ezek fel voltak fúrva valamilyen melldíszre. A mellette lévő tárgyak pedig ennek a kiegészítői. A nyaklánc viszonylag egyértelmű, de ezen a melldíszen elképzelhetőek a korábbi, kisebb gombok, amelyek itt még előkerültek. A rengeteg bronzkarika valószínűleg ruházatnehezítő alkatrész lehetett, tehát egy komplett ornátust képzeljünk el – részletezte dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze.

A szerdai sajtótájékoztatón a város részéről dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is méltatta a felfedezés jelentőségét. – A soproni emberek számára nem újdonság, hogy egy nagyon gazdag történelmi és kulturális múlttal rendelkező város Sopron és környéke. Ennek egy újabb bizonyossága ez a lelet. Ami viszont kiemeli az eddigi leletek sorából, hogy civil összefogással valósult meg ennek a feltárása. Az mutatkozott meg ebben a kincsleletben, hogy ha a soproni polgárok, akik szeretik a közösségüket és a városukat, együtt, egy irányban, egy cél érdekében mozdulnak, akkor nagy dolgokra képesek. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ebben részt vett, hiszen gazdagodott a városunk, és újra bizonyosságot nyertünk, hogy milyen régi település Sopron – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

A dr. Mrenka Attila által vezetett közösségi régészeti program keretében Fábián-Gyekiczky Tibor önkéntes lelet- és lelőhelyfelderítő találta meg a leletegyüttest. – Sokan voltunk fent aznap a Várhelyen dr. Mrenka Attila irányításával. Fél óra után megtaláltam az első kis bronzkarikákat. Tudni kell, hogy ezek a bronzkarikák mindig egyedül fordultak elő a helyszínen, ezért volt már egy sejtésem, hogy valami nagyobb volumenű dolog lesz, ezért szóltam a vezetőrégészünknek, dr. Mrenka Attilának. Ő odajött, és az első szava az volt, „Tibi, most erre szelvényt nyitunk” – emlékezett vissza Fábián-Gyekiczky Tibor.

Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője 2017 óta részt vesz és nyomon követi a civil ásatások alakulását a Várhelyen, igy ő az ásatás fővédnöke is. – Én 2017 óta minden évben tevőlegesen, fizikailag is részt veszek ebben az önkéntes civil összefogásban, a Várhelyen történő régészeti ásatásban. Első években csak önkéntes munkából, adományokból tudtunk mindent megvalósítani, a magyar kormány – ahogy számos nagyon jó kiváló civil közösséget támogat – ezt is támogatja. Fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, hogy vannak még olyan civilek Sopronban és Magyarországon, akik szabadidejüket feláldozva tevékenykednek egy ilyen nagy célért, hogy tárjuk fel városunk, térségünk régmúltját, a kelta kor előtti időszakot. Előkerült ez az egyedülálló kincslelet, megmutatta, hogy a Várhelyen, Sopronban már 3000 évvel ezelőtt éltek emberek, és az ő kultúrájukból ez egy olyan gyöngyszem, amit itt a Soproni Múzeumnegyedben most ki tudunk állítani – emelte ki az országgyűlési képviselő.

A júliusban előkerült tárgyak bepillantást engednek a mintegy 3000 évvel ezelőtti korszakba és a késő bronzkori elit öltözködési szokásaiba. A soproni leleteket az teszi igazán különlegessé, hogy hiteles feltárásból kerültek elő, és teljes épségben vészelték át az elmúlt időszakot. A leletek hamarosan a nagyközönség számára is megtekinthetőek lesznek a múzeumnegyedben.” (Forrás: SopronMédia)

Pin It on Pinterest