A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett Széchenyi-emléknapot a Magyar Tudományos Akadémia és a Soproni Egyetem. A nagycenki Széchenyi-mauzóleumban koszorúzással, majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben faültetéssel tisztelegtek a Magyar Tudományos Akadémia alapítója, gróf Széchenyi István előtt.

Széchenyi István 198 éve ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, ezzel lehetővé téve a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. A hagyományos megemlékezés koszorúzással kezdődött a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben faültetéssel tisztelegtek a gróf előtt.

„Ebben a hónapban a tudományt ünnepeljük. Tudományra épül az oktatás, a felsőoktatás és a mindennapjaink is” – mondta Kollár László Péter, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára.

Az emlékerdőben Balázs Ervin akadémikus saját gondolatait osztotta meg, valamint Fekete István szavaival köszöntötte a résztvevőket. Az ünnepségen beszédet mondott Faragó Sándor akadémikus, a Soproni Egyetem nyugalmazott rektora, aki kiemelte a Széchenyi által képviselt tenni akarás megőrzésének fontosságát. Az eseményen a Soproni Egyetem hallgatói is közreműködtek.

Prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem rektorhelyettese elmondta: Az emlékerdő létrehozását 23 évvel ezelőtt Solymos Rezső kezdeményezte. Ez az a pont, ahol a Magyar Tudományos Akadémia és a Soproni Egyetem leginkább kapcsolódik egymáshoz. Az egyetemen több olyan programot is szerveznek a napokban, amelyek kifejezetten tudományos igényűek. A különböző karok saját kutatási területeiken, tudományterületeiken fognak előadásokat bemutatni.

Az esemény zárásaként a Magyar Tudományos Akadémia, a Soproni Egyetem és a TAEG Zrt. képviselői közösen ültették el a 198. hársfát, mely a Magyar Tudományos Akadémia fennállását jelképezi. (Forrás: SopronMédia, Szalay Károly)

Pin It on Pinterest