Az előző év utolsó heteinek szokatlanul zord időjárása és a vele járó különleges események – ónos eső, jég, vizes hó – tették emlékezetessé a soproni erdőkben dolgozók és az odalátogatók téli napjait. Hosszú napokon keresztül a fákra rakódott látványos vastag jégbevonat, majd a december 23-án – Muck-on mért 35 cm – váratlanul lehullott nehéz, “vizes” hó tette próbára az erdő élővilágát. Ennek következtében kialakult üzemzavarok, mint a többszöri áramellátás hiánya és az utak járhatatlansága hamar helyreállt, köszönhetően az áramszolgáltató, a városgazdálkodás és az erdőgazdaság kollégáinak, akik az ünnepi időszakban is dolgoztak a károk felszámolásán.

Az időjárási eseményeket követően a soproni erdőkben számtalan helyen találkozhatunk kettétört vagy éppen az útra, gyalogösvényre dőlt fákkal. Amellett, hogy a nagy mennyiségű decemberi csapadék meggyengítette vagy roncsolta az álló fák stabilitását, a jég és a hó olvadása feláztatta a több helyen vékony talajtakarót, amelybe a gyökerek kapaszkodnak. Január első heteinek szeles időjárása a korábban meggyengült faegyedeket tovább terheli, ezért még számos esetben találkozhat az erdőjáró utakra hajló, rádőlt vagy az erdőben rendellenes helyzetben álló fatörzsekre, “leesni készülő” fennakadt törött ágakra.

Az TAEG Zrt. szakszemélyzete és vállalkozói partnereink folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán, a közlekedés és az erdőjárás biztonságának megteremtésén.

Kérjük az erdőbe látogatókat, hogy a fentiek tükrében óvatosan, körültekintően közlekedjenek a munkavégző gépek és kollégáink környezetében, valamint a kárral sújtott helyszíneken, erdőállományokban és fák környezetében.

Kérjük, hogy a balesetek megelőzése érdekében, szeles időben ne tartózkodjanak az erdőben!

Pin It on Pinterest