Gombaszezonon kívül is érdemes a gombákkal foglalkozni. Az alábbi szemelvénnyel dr. Folcz Ádám erdőmérnök kollégánk a Mi Erdőnk folyóiratban megjelent cikkét ajánljuk ehhez:

„A gombák fontos szerepet töltenek be az erdei életközösségben, ökoszisztémában, és rendkívül színes és összetett a világuk. Az idei nyár csapadékos időjárása kedvezett a fejlődésüknek, az erdőkben sok a gomba, és persze sok a gombagyűjtő is. Magyarországon több mint 3000 nagygombafaj fordul elő, soknak azonban még nem ismerjük pontosan az étkezési értékét, ezért különös odafigyelést kíván a gyűjtésük.

A gombagyűjtésnek vannak írott és íratlan szabályai. Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény a gombaszedést is szabályozza (2009. évi XXXVII. törvény). Személyenként naponta legföljebb 2 kilogramm gyűjthető.

Erdei haszonvételről akkor beszélünk, amikor gombát, vadgyümölcsöt, virágot és gyógynövényt gyűjtünk. Az ilyen tevékenység nem károsíthatja, illetve veszélyeztetheti az erdő biológiai sokféleségét, az erdő vizeit, talaját, az erdő felújítását, a védett természeti értékeket, valamint az erdei életközösséget. Ezért fontos tehát, hogy gombagyűjtés közben ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk, ügyeljünk a környezetünkre, ne tegyünk kárt a természetben, és figyeljünk arra is, hogy vannak törvény által védett gombafajok, amiket tilos begyűjteni…”

A teljes cikk a Mi Erdőnk 2023. évi 5. számában jelent meg, online változata itt található.

Pin It on Pinterest