Elstartolt az Iskolában az Erdő Program

A program keretében a minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai magyarországi köznevelési intézményekbe települnek ki, ahol az erdők és fenntarthatóság témakörében tartanak foglalkozást 20-30 fős általános iskolás csoportoknak, ahol a környezeti nevelés segítése játékos, erdőpedagógiai módszereken alapuló ismeretszerzéssel valósul meg. Az Iskolában az Erdő Programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja és a Erdészeti Erdei Iskolák bevonásával valósítja meg országszerte.

Mi történik a lehullott ágakkal, s milyen állatok élnek az erdőkben? Milyen szerepet játszik az erdő a Föld vízháztartásában vagy a levegő körforgásában? Mit ad nekünk az erdő? Mit tanít nekünk az erdő a fenntarthatóságról? Mit csinál egy erdész? Hogyan viselkedjünk az erdőben? Mit tanulhatunk az erdőtől, mint életközösségtől? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők.

Az ingyenes erdőpedagógiai foglalkozásokat hazai köznevelési intézmények igényelhetik a 6-14 éves korosztályok számára. A részvételhez a www.iskolabanazerdo.hu weboldalon kell regisztrálni, amelyre 2024. február 5-től a rendelkezésre álló keretig, de legkésőbb február 18-ig van lehetőség. A Program 2024 tavaszán valósul meg. A jelentkezéseket az Országos Erdészeti Egyesület beérkezési sorrendben ellenőrzi.

Míg az erdőpedagógusok által tartott foglalkozások felhívják a gyermekek figyelmét a természettel való törődés fontosságára, addig az iskolákban maradó erdőpedagógiai csomag eszközeinek segítségével a program megteremti a lehetőséget a témakörben való további elmélyülésre is.

Az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is kulcsfontosságú kérdés, ezért gondoskodni kell erdeink fenntartásáról és gyarapításáról. Gyermekeinkben a természet és a szülőföld szeretetének csíráját ápolni, gondozni szükséges. A fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme az a felelősség, amit a magyar erdészek éreznek az ifjúság környezeti neveléséért. Az erdőgazdaságok közel negyven éve elsőként létesítettek olyan intézményeket, ahol a személyes tapasztalatszerzés alkotja a természet szeretetére való nevelés lényegét. Az Országos Erdészeti Egyesület által minősített több mint harminc hazai erdészeti erdei iskola a fenntarthatóságra nevelés legfontosabb helyszínei közé tartozik.

A program az Európai Unió Emisszió-kereskedelmi rendszerének (ETS rendszer) kvóta felhasználásából valósul meg az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az Agrárminisztérium közreműködésével és az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával.

Pin It on Pinterest