A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vadgazdálkodási tevékenysége által kezelt erdőkben is megkezdődött a gímszarvasok agancshullatása. Erről beszélt a Sopron TV Híradójának Sárközy Áron vadgazdálkodási ágazatvezető. Kollégánk felhívta a figyelmet arra, hogy milyen szakmai értéke van egy-egy megtalált agancsnak, illetve kiemelte, hogy az „agancsozás” milyen károkat okoz a szabadban élő vadállomány életében.

„Az agancsot viselő vad, mint például a gímszarvas, őz vagy dámszarvas minden évben egy adott időszakban elhullajtja ékes fejdíszét. Őzbakok esetén ez ősz végén, gím- és dámszarvasnál tél végén, tavasz elején következik be. Ezek a képződmények rendkívül érdekesek és szépek. Szerencsések vagyunk, ha egy túra során találunk ilyet, és testközelből meg tudjuk szemlélni.

Fontos azonban, hogy hazavinni nem szabad, ugyanis az a helyileg illetékes vadászatra jogosult tulajdona! Gyűjtése előzetes engedélyhez kötött, mivel tudományos és anyagi értéket is képvisel. A tavaszi időszakban az illegális agancsgyűjtés rendkívül nagy veszélyeket hordoz. A gyűjtők a tél végére legyengült egyedeket megzavarják, amelyek így hosszú menekülésre kényszerülnek. Ez sok esetben végkimerüléshez vagy közúti balesethez vezet, melyben ember és állat élete egyaránt veszélybe kerül.

Ha tehát túra, sportolás vagy kutyasétáltatás közben hullott agancsot találunk, a helyszínen szemléljük meg, le is fotózhatjuk, azután azonban hagyjuk ott, vagy adjuk le a helyi vadásztársaságnál vagy erdészetnél.” (Forrás: termeszetvedelem.hu)

Pin It on Pinterest