Erdőben, a kijelölt tűzrakó helyeken, a tűzgyújtással kapcsolatban külön szabályok vonatkoznak a kirándulókra és az erdőgazdálkodókra egyaránt. Az egész ország területén fokozottan figyelni kell a biztonságos tűzgyújtás körülményeire és lehetőségére, amelyről külön honlap ad naprakész részletes tájékoztatást. A Soproni Parkerdőben is biztonságos tűzrakó helyeket jelöltek ki a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. munkatársai. A gondosan kialakított tűzrakóhelyeken a tűzvédelmi rendelkezésekben tartásával bárki használhatja.

Bánáti László oktatási és ökoturisztikai igazgató a Hír TV nézői számára elmondta, hogy erdőterületen csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeket használhatók tűzgyújtás céljára. Szerencsére az erdőgazdaság által kezelt területen számos ilyen kiépített helyszín található. Fontos tájékozódni, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom hiszen, amikor tűzgyújtási tilalmat hirdetnek, akkor ezeket a kijelölt tűzrakó helyeket sem lehet használni!

Tűzrakás előtt több szempontot kell figyelembe venni. Egyik ilyen, hogy a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől faágaktól, annak érdekében hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre.

Bánáti László kiemelte, hogy több mint 10 éve a TAEG Zrt. valamennyi tűzrakóhelyhez rendszeresen konyhakész tűzifát szállít, így segítve a kirándulókat. További fontos tudnivaló, hogy a tűz meggyújtása mellett fel kell annak oltására is készülni, ezért legyen a közelben ehhez szükséges anyag (víz, homok). A meggyújtott tüzet ne hagyjuk felügyelet nélkül még a főzés végeztével sem. Meg kell győződni arról, hogy ténylegesen elaludt-e és csak abban az esetben hagyhatjuk el a tűzrakás helyét ha már parázs sincs.

Az erdőtüzek 99%-át emberi gondatlanság okozza, viszont az erdőtűz gondos odafigyeléssel és a szabályok pontos betartásával megelőzhető.

Pin It on Pinterest