A Tanulmányi Erőgazdaság Zrt. 2024. május 13-án, hétfőn immár második alkalommal szervezett vadgazdálkodási szimpóziumot és továbbképzést az erdőgazdaság vadgazdálkodási ágazatában dolgozó kollégáinak, valamint a térség meghívott vadgazdálkodási szakembereinek részvételével. Az eseménynek és az ott elhangzott előadásoknak témáját a TAEG Zrt. vadgazdálkodási ágazatában végzett legfrissebb kutatások eredményei, valamint a vadgazdálkodás aktuális kérdései adták.

A rendezvényt Dr. Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója köszöntő szavaival nyitotta meg. Vezérigazgató úr kihangsúlyozta, hogy reményei szerint a TAEG Zrt. területén végzett vadgazdálkodási kutatások a jövőben tovább folytatódnak, valamint újabb tématerületekkel bővülnek.

A szimpózium során négy előadás hangzott el. Elsőként Nagy Eszter a Soproni Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója és Dr . Tari Tamás a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének egyetemi adjunktusa közösen adták elő „Nagyvadfajok jelenléte lakott-területek közelében és megítélésük az Egy-Egészség szemlélet tükrében” című munkájukat. Ezt Szabó Szilárdnak, a Bóly Zrt. vadászati ágazatvezetőjének „A HAMS rendszer ismertetése gyakorlati oldalról” című bemutatója és előadása követte .

A folytatásban Csányi Erika, a Soproni Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója ismertette a legfrissebb kutatási eredményeit, összehasonlítva a korábbi évek mutatóival „A gímszarvas szaporodásbiológiai vizsgálatok idei eredményei (TAEG-SEFAG-Nagybajom-Bóly)” című előadásában. A sort pedig negyedik előadóként Bóta István a Soproni Egyetem erdőmérnök hallgatója zárta „A fogcsiszolaton és fogkopáson alapuló korbecslés alkalmazásának lehetősége a gímszarvas gazdálkodásban” című előadásával, melyben ismertette a TAEG Zrt. Síkvidéki Erdészetének területén készülő diplomamunkájának első eredményeit, valamint vizsgálatainak módszertanát .

A szimpózium programja helyi vadból készült fogások felszolgálásával zárult. A rendhagyó és különleges ételek (erdei szalonka sült, valamint gímszarvas „leberkäse” szendvics) elfogyasztása közben a kötetlen szakmai beszélgetések során mindenkinek lehetősége nyílt megvitatnia az előadásokkal és az aktuális vadgazdálkodási kérdésekkel kapcsolatosan felmerülő gondolatokat és kérdéseket. Bízunk benne, hogy ezen rendezvény a jövő évben szintén érdekes szakmai témákkal és tartalmas beszélgetésekkel újra megrendezésre kerül.

Pin It on Pinterest