FIGYELEM! ORSZÁGOS TŰZGYÚJTÁSI TILALOM LÉPETT ÉLETBE!

2024. július 11-től (csütörtök) tűzgyújtási tilalom került elrendelésre minden vármegyére, azaz Magyarország egész területén ORSZÁGOS TŰZGYÚJTÁSI TILALOM lépett életbe!

A kánikulai időjárás miatt kiszáradt a holt biomassza az erdőkben és az erdőkkel szomszédos területeken egyaránt. Az extrém száraz biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a felszíni tüzek 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést. Az esetleges lokális kis mennyiségű csapadék sajnos nem jelent változást a tűzkockázatban, erdőnél le sem ér a felszínre, nyílt területen a szél és napsütés órák alatt felszárítja.

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) egyetértésével, 2024. július 11-e (csütörtök) 00:00 órától Magyarország egész területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Pin It on Pinterest