„Tűzifának elsősorban az egészséges faanyag és a kemény lombos fafajok (tölgy, cser, akác, bükk, gyertyán, juhar, kőris) alkalmasak. A lágy lombos fafajok (nyír, éger, nyár, fűz) és a fenyők fűtőértéke kisebb a kemény lombosokénál, de a lágy lombos, ill. fenyő tűzifa piaci ára általában ehhez igazodóan alacsonyabb is. Tűzifát – különösen ismeretlen kereskedőtől – térfogatra, tömör köbméterben (továbbiakban: m3) érdemes vásárolni. Az alábbiakban közölt átszámítási tényezőkkel Ön is könnyedén meggyőződhet a megvásároltmennyiségről:

Az úgynevezett sarangolt vastag tűzifa legalább 1 m hosszúságú, a vékonyabb végén kéreggel együtt mérve legalább 5 cm vastagságú darabokból áll. Az 5 cm alatti vastagság esetén mindig vékony tűzifáról beszélünk, de ezt a határt magasabb vastagsági méretnél is meghúzhatják a piaci viszonyoktól függően. Vastag tűzifából 1 m3-nek átlagosan az 1 m széles, 1 m hosszú és 1,7 m magas (1 m x 1 m x 1,7 m = 1,7 űrméter, amely mennyiséget régiesen 1 erdei köbméternek hívnak), egymással párhuzamosan rakott darabokból álló rakat felel meg. Az 5 cm alatti vékony tűzifából 1 m széles, 2 m hosszú és 1,7 m magas rakat, azaz 3,4 űrméter szükséges, de az 5-8 cm közötti tűzifa esetén már 1 m széles, 1 m hosszú és 2,5 m magas rakat, azaz 2,5 űrméter is kiadja az 1 m3-t. A rakat hossza, magassága tehát változhat, a jelzett értékek a befoglaló méretekből történő számításhoz adnak iránymutatást. Hasított, darabolt és szabályosan összerakott tűzifából az 1 x 1 x 1 m befoglaló méretű, azaz 1 űrméternyi rakat átlagosan 0,7 m3-nek, az 1 x 1 x 1,7 m befoglaló méretű, azaz 1,7 űrméternyi pedig mintegy 1,2 m3-nek felel meg (ilyen pl. a kalodás tűzifa). Az ömlesztve szállított aprított tűzifánál a tűzifa-halom bennfoglaló méretei alapján számított térfogat (űrméter) 50 %-a körüli a tényleges m3 (ilyen pl. a hálós ömlesztett tűzifa is).

Amennyiben a tűzifát 1 méternél hosszabb ág és törzsdarabokban vásárolják, annak térfogatméréséhez szakember közreműködése ajánlott. Tömegre történő vásárlás esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy a tűzifa tömegét nagymértékben befolyásolja annak fafaja, nedvességtartalma és egészségi állapota is. A frissen kivágott, azaz nedves fa és a jól kiszáradt, úgynevezett légszáraz fa tömege között akár 25 % különbség is lehet. Ha tömegre vásárol, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért tűzifára vonatkozó, mérlegjegy alapján kiállított számla ellenében fizessen. A korhadt, pudvás tűzifa súlya és fűtőértéke jóval alacsonyabb az egészségesnél! Tájékoztatjuk, hogy ezek az adatok átlagos értékek, csak megfelelő körültekintéssel alkalmazhatók!

A TŰZIFA ÁTVÉTELE ELŐTT MINDIG ELLENŐRIZZE A LESZÁLLÍTOTT TŰZIFA FAFAJÁT, MENNYISÉGÉT (TÉRFOGATÁT), EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁT, ÖSSZERAKOTTSÁGÁT ÉS FELDOLGOZOTTSÁGI FOKÁT! MINDEN ESETBEN KÉRJEN SZIGORÚ SZÁMADÁSÚ SZÁLLÍTÓJEGYET ÉS SZÁMLÁT VAGY NYUGTÁT!

Ha teheti, legkésőbb nyár elején vegye meg téli tüzelőjét. A tüzeléshez szükséges optimális nedvességtartalmat csak a kivágástól számított 8-10 hónap – fedett, de szellős helyen történő száradás – után éri el a fa, így akár 20-30 %-ot is spórolhat. A begyújtás előtt győződjön meg tüzelőberendezésének épségéről és a kémény megfelelő állapotáról, szükség esetén hívjon szakembert!”

Forrás: NÉBIH

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeteinél szakemberek segítik a tűzifa vásárlást.A Sopron TV-nek Köveskuti Zoltán erédszetvezető és dr. Folcz Ádám termelési és kereskedelmi igazgató beszélt a témáról.

További információk a biztonságos tűzifavásárlásról a NÉBIH oldalán érhetők el.

Pin It on Pinterest